0 3 minute 2 ani

Un prim transport cu donațiile strânse în centrele de colectare ale Uniunii Ucrainenilor din România, organizate la Reșița și Caransebeș, a plecat duminică seară, cu un microbuz, spre Sighetu Marmației. Transportul celor circa 5 tone de alimente neperisabile, haine, pături și produse de igienă a fost asigurat, gratuit, de către SC Nadina SRL din Caransebeş, primul agent privat din judeţ care şi-a arătat disponibilitatea de a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni. Ajutoare spre Sighetu Marmaţiei au plecat şi de la Reşiţa, Timişoara şi Lugoj, acestea fiind transportate cu alte două autobuze ale firmei şi depozitate la sediul Uniunii Ucrainenilor din Sighetu Marmaţiei, de unde au fost distribuite celor care au nevoie de ele.

Marcel Rusu, unul dintre cei doi însoţitori ai ajutoarelor plecate de la Caransebeş şi care ne-a trimis şi câteva fotografii de la faţa locului, ne-a spus că în Vama Sighet este aglomeraţie, dar, fiind vorba doar de femei şi copii, atmosfera este una liniştită, în zonă semnalând şi prezenţa mai multor preoţi care îi ajută pe refugiaţi. Majoritatea celor care sunt acum în vamă vor doar să tranziteze România, ţinta lor fiind Cehia şi Slovacia, dar mai ales Italia, câteva autocare străine fiind pregătite deja pentru a-i duce la destinaţie. Doar cei care au rude în ţara noastră spun că vor să rămână aici. Aceştia vor fi transportaţi în judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Arad de autovehiculele care au dus ajutoarele la Sighetu Marmaţiei şi care se vor întoarce în cursul acestei după-amiezi.

În cursul acestei dimineţi, voluntarul Stelian Cornea a plecat, la volanul altui microbuz al firmei Nadina, cu ajutoare din Caransebeș spre Vama Siret, de unde va prelua refugiaţi care vor să ajungă în judeţele Caraş-Severin, Timiş sau Arad.

Bogdan NAUM