Vineri, 12 ianuarie, la inițiativa Fundației ,,Urmașii luptătorilor anticomuniști din comuna Teregova”, reprezentată de Gheorghe Damian, în biserica ortodoxă din localitate s-a desfășurat o întâlnire a teregovenilor care au avut în familiile lor deținuți politici. Această adunare a fost prilejuită de împlinirea a 75 de ani de la acțiunea în forță pusă la cale de către notarul Gheorghe Ionescu și avocatul Cornel Costescu, în calitatea lor de lideri ai organizației clandestine anticomuniste formate în Teregova, prin depunere de jurământ, la începutul anului 1949. În seara de 12 ianuarie 1949, în Postul de jandarmi din Teregova au ajuns doi membri ai acestei formațiuni, Grigore Ienășiga, zis Ionescu, și Moise Anculia, zis Păsule, care fuseseră arestați de o patrulă a jandarmeriei. Urmând să fie preluați de autoritățile județene și duși la sediul Securității din Lugoj, pentru a se continua anchetarea lor, devenea inevitabilă deconspirarea întregii organizații din Teregova. Din acest motiv, notarul public Gheorghe Ionescu și colaboratorii săi – Petru Anculia, zis Miloi, Pavel Stoichescu, zis Şcerban, Iacob Cimpoca, zis Râne, Ianăş Grozăvescu, zis Pârvu, Gheorghe Smultea, zis Crişu, Tudor Roşeţ, Nicolae Ghimboaşă, zis Micluţ, Ioan Stoichescu, zis Cica, Spiru Blănaru, Vasile Valuşescu, Gheorghe Urdăreanu şi Martin Copăceanu, zis Rică – au plănuit și executat, în noaptea de 12/13 ianuarie 1949, atacul armat asupra Postului de jandarmi din Teregova, care a avut ecou până la București, unde apoi s-au decis măsurile de intervenție pentru lichidarea mișcării de rezistență anticomunistă din întreaga țară.
Cu prilejul evenimentului comemorativ, un grup format din elevii Sebastian Sereș, Traian Cojocaru, Dario Ghimboașă, Ianis Grozăvescu, Mario Anculia, Mario Motolan, Aurel Tudor și elevele Cristiana Damian, Mădălina Vizicicanici, Ioneta Beșeriu, Anca Orbulescu, Ioana Smultea, Marisa Grozăvescu, Alesia Lăzărescu și Patricia Paulescu, de la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie”, unii dintre ei fiind chiar urmaşi ai eroilor evocaţi, au omagiat faptele înaintașilor prin sceneta „Chemarea libertății”.
Manifestarea a continuat cu o prezentare documentată a evenimentelor istorice petrecute la Teregova la începutul anului 1949, susținută de prof. Gabriela Bica. Evocarea a fost întregită prin intervențiile unora dintre urmașii celor care au înfăptuit istoria acelui timp, între care prof. Ana Nicoară, ing. Petru Ghimboașă, Petru Colțan, ex-ofițer de poliție, ing. Petru Ionașcu, Ioan Damian, zis Anoca, Ion Pîrvulescu, zis Voina, și Solomia Roșeț, zisă a lui Siorăi.
Întregul eveniment a fost încununat cu slujba de pomenire a eroilor luptători anticomuniști din Teregova, săvârșită de preoții Simion Bica, Ioan Smultea și Horia Stoichescu, care la rândul lor provin din familii care au avut membri sau rude implicate în evenimentele comemorate.
Prof. dr. Gabriela Violeta BICA