0 4 minute 3 ani

În aceste zile, în care scena politică românească este zguduită de, probabil, cele mai mari seisme înregistrate în ultimii 32 de ani, iar întreg sistemul sanitar pare-se că e internat la Terapie Intensivă, fiind la un pas de a sucomba, iată că Marius Posipal, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, ne-a trimis pe adresa redacţiei un comunicat semnat de copreşedintele la nivel naţional al acestei structuri, Radu Vasile, în care se solicită intervenţia urgentă a preşedintelui Klaus Iohannis, a guvernanţilor şi parlamentarilor, pentru sprijinirea lucrătorilor din Sănătate.

Sprijiniți profesioniștii din Sănătate prin acordarea drepturilor salariale legale!

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Președintelui României, guvernanților încă în funcție și tuturor parlamentarilor intervenția urgentă pentru sprijinul lucrătorilor din Sănătate, aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei. În această stare de haos politic, sistemul public de Sănătate este „o armată” care continuă, disciplinată, lupta împotriva pandemiei, lucrătorii din Sănătate suportând acum costurile unei strategii politice inadecvate de prevenire a infectărilor. Restricțiile unor libertăți pe care le suportă profesioniștii din Sănătate în această perioadă (unul dintre exemple fiind suspendarea dreptului la concediul de odihnă), introduse în interesul apărării sănătății publice, trebuie compensate prin acordarea altor drepturi legale. Ansamblul poverilor așezate pe umerii lucrătorilor din Sănătate justifică solicitarea de sprijin adresată decidenților. Lucrătorii din sistemul public de Sănătate, apărătorii acestei singure linii de luptă împotriva pandemiei rămasă în picioare, sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea cu sporurile înghețate la nivelul anului 2018 și cu drepturile aferente salariului de bază congelate la nivelul anului 2020. Acordarea tuturor drepturilor salariale legale este o formă de sprijin și, simultan, de recunoaștere a eforturilor și sacrificiilor acestor profesioniști, solicitarea Federației „Solidaritatea Sanitară” vizând în special:

– Acordarea de urgență a salariului de bază prevăzută de Legea 153/2017 la nivelul anului 2022;

– Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază aflat în plată. Avem în vedere faptul că declarațiile guvernanților privind intenția de reducere a contribuțiilor la Sănătate indică existența resurselor financiare necesare pentru plata acestor drepturi legale ale profesioniștilor din Sănătate. Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită public Președintelui României, în calitate de girant al guvernării și gestionar al acestei crize, organizarea unei întâlniri pentru identificarea soluțiilor rapide pentru acordarea acestor drepturi legale și stabilirea formelor de sprijin adițional de care au nevoie profesioniștii din sănătate în această perioadă.

Bogdan NAUM