0 2 minute 1 an

În curând, la Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş, se vor putea realiza radiografii 3D, acest lucru urmând să fie posibil ca urmare a achiziţionării, printr-un proiect european în sumă de 8 milioane de euro, a unui aparat de ultimă generație, alături de alte echipamente ultramoderne.

Aparatul Multitom Rax a fost livrat recent unităţii medicale caransebeşene și, conform declaraţiilor șefului Secţiei Radiologie, medicul primar Călin Grozăvescu, urmează acreditarea CNCAN, fără de care echipamentul nu poate fi pus în funcțiune.

Aparatul are multiple aplicații care duc radiologia convențională 2D mai aproape de computerul tomograf, are un nivel mult mai scăzut de radiații și detectează leziunile osoase pe care radiologia 2D le poate rata, precum, de exemplu, fracturile oaselor mici. Pe lângă radiografii clasice, Multitom Rax poate să facă și radiografii 3D, iar în România mai sunt doar două aparate de acest gen, ne-a informat Primăria municipiului Caransebeş.

„Important este că aceste aparate au venit la Caransebeș și că de ele vor beneficia pacienții de aici din zonă, adică aproximativ 40 la sută din populația județului, pentru că, să nu uităm, spitalul din Caransebeș este al doilea ca importanță din Caraș-Severin”, a spus primarul Felix Borcean.

Tot prin proiectul european a fost achiziționat și un aparat de rezonanță magnetică de înaltă performanță, care funcționează deja, dar și alte dotări pentru aproape toate secțiile spitalului.

Proiectul „Gestionarea crizei sanitare COVID-19 în municipiul Caransebeș” are un buget total de 39,4 milioane de lei.

Sonia BERGER