0 3 minute 1 an

Caransebeşeanul Robert Olan, saxofonist în Formaţia „Olanii”, în care cântă alături de sora sa, Vanessa, s-a aflat recent la Milano, unde a fost invitat, nici mai mult, nici mai puţin, decât să le predea studenţilor de la celebrul Conservator Scala.

În cele două zile, el a participat la seminarii în care a predat lecţii, atât teoretic, cât şi practic, în faţa tinerelor talente italiene, alături de alţi muzicieni din mai multe ţări.

Invitaţia la Milano a venit din partea vicepreşedintelui Conservatorului Scala, Mario Marzi, care, după ce i-a studiat repertoriul şi tehnica în care cântă, l-a contactat, întrebându-l dacă este de acord să predea ore de muzică studenţilor lui, cu atât mai mult cu cât şi Mario Marzi, ca şi Robert Olan, cântă la saxofon. La Milano, el s-a întâlnit şi cu preşedintele Conservatorului Scala, căruia i-a făcut şi o demonstraţie live, în biroul acestuia, muzicianul italian apreciind la superlativ atât muzica bănăţeană, cât şi tehnica instrumentistului caransebeşean.

Întors din Italia, el ne-a povestit că, în cele două zile de studiu,  i-a învăţat pe studenţi muzica noastră populară tradiţională bănățeană, hora a doua, brâul pe 7, ardeleana și frumosul joc de doi.

„Acești studenți sunt extraordinari, au o ureche muzicală absolută, prind foarte-foarte repede melodiile, ei studiază și cântă la multe instrumente, deci sunt adevărați muzicieni. Mi-a fost dat să întâlnesc o cu totul altfel de lume, o lume îndrăgostită de muzică, o lume care trăiește pentru muzică și prin muzică. Sunt niște oameni extraordinari, toți. Am încercat și cred că am reușit să aduc mândrie și onoare în primul rând muzicii pe care cu atâta dragoste și dăruire o cânt, dar și Banatului meu drag pe care l-am reprezentat”, ne-a spus Robert Olan.

Bogdan NAUM