0 3 minute 1 an

Cunoscuta pictoriţă Eleonora Bunea, din Caransebeş, a decedat, cel mai probabil, în cursul nopţii de duminică spre luni, 5 spre 6 februarie, la vârsta de 94 de ani. Sâmbătă, ea şi-a înmormântat fiul, pe Marius, care a decedat la 71 de ani, cunoscuţii spunând că acesta era singura ei raţiune de a trăi, deoarece trebuia să aibă grijă de el, pentru că era bolnav.

O fostă elevă şi apropiată a Eleonorei Bunea a trecut pe la ea duminică, iar bătrâna i-a spus că nu a dormit toată noaptea, pentru că i s-a părut că aude cum se prăvălesc parcă bulgări de pământ peste sicriul fiului ei Marius, şi că nu se simţea bine, iar spre seară a adăugat că e obosită şi nu vrea decât să doarmă. Femeia a sunat-o pe bătrână în cursul nopţii, neprimind răspuns, deşi lumina din camera ei era aprinsă, apoi luni dimineaţă, şi, când a văzut că rezultatul este acelaşi, a luat legătura cu familia la care bătrâna se „predase” pentru a beneficia de îngrijire şi au intrat împreună în apartament, unde au găsit-o decedată.

Eleonora Bunea a fost licenţiată în Litere, absolvind Universitatea din Timişoara, Secţia româno-franceză.

Ca directoare, vreme de aproape trei decenii, a Bibliotecii Orăşeneşti din Caransebeş, a reuşit să transforme această instituţie în ceea ce era adevărata ei menire – o casă a scriitorilor şi, totodată, a cititorilor.

Ca filolog, a activat frecvent în cadrul Filialei Societăţii de Ştiinţe Filologice, susţinând numeroase comunicări, semnând, de asemenea, cronici de carte şi eseuri.

Pe lângă literatură, Eleonora Bunea a avut şi pasiunea artelor vizuale şi a muzicii, lucrând mai ales în acuarelă.

Între anii 1991-1993 a avut expoziţii personale la Berna şi la Zűrich, în Elveţia, şi în Franţa, la Valence şi Crest.

În anul 2010, i s-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Caransebeş.

Sonia BERGER