0 4 minute 1 an

Monumentul Eroilor Bănățeni de pe Muntele Mic, cunoscut și sub numele colocvial de Crucea Eroilor de pe Muntele Mic, este un monument comemorativ al eroilor bănățeni care au căzut în Primul Război Mondial şi a fost ridicat în anul 1936, apoi refăcut în perioada anilor 2001-2004.

Recent, am intrat în posesia unei fotografii rare, puse la dispoziţie de Cornel Hamat, care înfăţişează ceremonia de inaugurare a primei cruci, din lemn, de pe Muntele Mic. La eveniment – scrie pe spatele pozei – au fost prezenţi locuitori din aşezările grănicereşti apropiate,  numiţi şi „împăduriţi”.

Vechea cruce-monument a fost ridicată în anul 1936.  Iniţial, s-a dorit ridicarea unei cruci din beton armat înaltă de 25 m, luminată electric, în amintirea eroilor grăniceri bănăţeni căzuţi în Războiul pentru Marea Unire din 1918. Lipsa drumului de acces spre Muntele Mic şi alte greutăţi de ordin tehnic au determinat însă renunţarea la această soluţie foarte îndrăzneaţă. S-a ales varianta unei cruci din lemn, alcătuită din 8 tulpini de brad, selecţionate din pădurea de protecţie din apropiere. Tulpinile au fost doborâte şi curăţate la faţa locului. Transportul la amplasament s-a făcut pe zăpadă, în decembrie 1935, cu ajutorul mai multor perechi de cai.

În primăvara anului 1936, pe amplasamentul din Cleanţul Găinii, la altitudinea de 1.625 metri, a fost montat un grătar din profile de fier, de 250×100 cm, iar în jurul lui a fost ridicată o schelă, prin interiorul căreia au fost trase cu trolii şi scripeţi, una câte una, cele 8 tulpini de brad depozitate pe costişa de la baza cleanţului.

Pe grătar, cele 8 tulpini au fost dispuse două câte două, într-un ansamblu de 4 perechi, legate între ele cu armături metalice şi buloane.

Odată terminat montajul şi înainte de îndepărtarea schelei, s-a procedat la ancorarea definitivă a întregului ansamblu, într-un echilibru perfect pe verticală, cu ajutorul a 4 cabluri puternice din oţel.

La data de 12 iulie 1936, cu prilejul inaugurării Staţiunii Muntele Mic, crucea monument şi celelalte construcţii din staţiune au fost sfinţite de un sobor de preoţi  în frunte cu IPS Vasile Lăzărescu, episcopul Caransebeşului.

Crucea a fost dotată cu o sirenă și patru proiectoare alimentate de o microhidrocentrală electrică. În momentele când cerul era senin, crucea era vizibilă noaptea din Timișoara, dar mai ales din cupola de sub Crucea Catedralei.

Din cauza erodării structurii lemnoase din cauze naturale, crucea veche s-a deteriorat semnificativ, fapt pentru care, la inițiativa inginerului Cristian Mâțu și a profesorului timișorean Cornel Hamat, supervizați de Mitropolia Banatului și de Laurenţiu Streza, episcopul Caransebeșului, ea a fost înlocuită cu alta nouă, din oţel, cu o înălțime de 27 de metri, care a fost inaugurată în septembrie 2004.

Datorită dimensiunilor și a altitudinii la care se află, ea ocupa, în anul 2018, locul al doilea din România, după Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman. Accesul către platoul pe care a fost construită se face prin satul Brolova, comuna Turnu Ruieni, urmând drumul care șerpuiește circa 15 kilometri prin pădurile de brad.

Din anul 2006, la praznicul Înălţării Sfintei Cruci, în data de 14 septembrie, comunitatea locală a organizat an de an pelerinaje la acest monument. Odată cu trecerea timpului, Crucea Eroilor de pe Muntele Mic a devenit un simbol al Banatului Montan.

Ştefan ISAC