0 6 minute 2 ani

Miercuri, 25 mai, primarul comunei Glimboca, Petru Crîsnic, a premiat două eleve de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Frăţilă”, care s-au calificat la Faza Naţională a Olimpiadei de limba şi literatura română pentru mediul rural, competiţie transdisciplinară, intitulată „Universul cunoaşterii prin lectură”, care se va desfăşura la Focşani, în perioada 27-29 mai. Este vorba despre Daira-Georgiana Suciu, din clasa a VI-a, şi Riana Gorţan, din clasa a VII-a, care s-au calificat la această competiţie după Faza judeţeană, care a avut loc în luna martie.

„Cele două fete ale noastre, împreună cu Sara Arnăut, din clasa a VII-a, de la Borlova, şi cu Ana Berzescu, din clasa a V-a, din Teregova, vor reprezenta judeţul Caraş-Severin la Olimpiada de la Focşani. Faza naţională presupune două etape, respectiv proba practică, ce a constat în pregătirea unui portofoliu, mai exact un studiu monografic adaptat gimnaziului, în care trebuia să identificăm două personalităţi din Caraş-Severin, cu o contribuţie importantă la dezvoltarea orizontului cunoaşterii. Competiţia se numeşte «Universul cunoaşterii prin lectură», dezvoltă pasiunea pentru cunoaştere prin lectură şi valorificarea creativităţii. Elevele vor primi punctaj pentru calitatea portofoliului, cele două personalităţi pe care le-au ales sunt Dumitru şi Aurelia Jompan, de la Marga, iniţial desfăşurându-se o întâlnire, la şcoală, între cei doi şi cele două fete calificate din Glimboca, am realizat portofoliul conform regulamentului concursului, iar cealaltă va fi una scrisă, pe care o vor realiza în echipă. Suntem mândri că fetele noastre vor rămâne, cu siguranţă, în galeria elevilor care au adus prestigiu şcolii şi totodată am fost extrem de bucuroasă când dl primar a simţit nevoia să recompenseze munca acestor fete şi le-a răsplătit cu câte un premiu de 500 de lei şi o diplomă de onoare”, ne-a spus Mihaela Stoichescu, profesoara de limba şi literatura română a celor două eleve.

La rândul ei, Marioara Ţepiş, directorul Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Frăţilă”, ne-a vorbit despre bucuria pe care a adus-o această participare cadrelor didactice din instituţia de învăţământ. „Portofoliul pe care echipa şcolii, împreună cu elevele noastre şi cu fetele de la Borlova şi Teregova, l-au pregătit, este despre viaţa şi personalitatea a doi maeştri ai culturii cărăşene, Dumitru şi Aurelia Jompan, care au lăsat în urma lor foarte multe cărţi, am înţeles că recent a fost publicat volumul cu numărul 97, dar şi o viaţă dăruită activităţii culturale, de promovare a tradiţiilor şi valorilor din mediul rural care ne fac onoare şi pe care trebuie să le promovăm şi noi, la rândul nostru. Acesta este un prilej extraordinar de a face acest lucru, iar numele lui Dumitru şi al Aureliei Jompan vor ajunge şi la urechile altor oameni de cultură şi personalităţi care vor participa la această competiţie”, a mai spus Marioara Ţepiş.

„Fiind cea mai mare din echipa noastră, am realizat portofoliul despre cele două personalităţi, Dumitru şi Aurelia Jompan, în care am scris despre viaţa şi activitatea lor, despre opera pe care cei doi au realizat-o şi care se află în mai toate bibliotecile din judeţul nostru. Am scris despre ei cu cel mai mare drag, fiindcă, până să intru în această competiţie, eu nu ştiam mai nimic despre ei, iar acum am aflat cât de mult înseamnă pentru noi şi în ce măsură au contribuit la patrimoniul cultural al judeţului nostru”, ne-a spus şi Riana Gorţan.

Flavia Bistrian, profesor de învăţământ primar la şcoala din Glimboca, însoţeşte echipa de fete care a plecat, în această seară, spre Focşani. „Iubesc comuna, sunt localnică, sunt de-a locului, iubesc copiii, tocmai de aceea m-am şi implicat în tot ceea ce a însemnat echipa şi lucrul la acest portofoliu. Mă bucur că am putut să le dau o mână de ajutor, acum merg cu fetele, mie îmi plac excursiile, îmi plac drumurile, şi îmi doresc ca Dumnezeu să fie cu noi şi să şi luăm premiul cel mare. Sperăm să învingem tot, adică să venim cu un premiu foarte mare, după ce anul trecut am fost pe locul şase la nivel naţional, şi cinci, în urmă cu doi ani. Acum sperăm să ocupăm locul întâi. Fiindcă la Glimboca se munceşte cu copiii, şi Glimboca poate să ajungă sus. Şi la Glimboca se poate!”, a adăugat Flavia Bistrian.

Bianca METEŞ