0 6 minute 3 ani

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, 5 august, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, Adrian Dumbravă, i-a prezentat pe cei doi directori noi ai unităţii medicale, respectiv pe dr. Loredana Liuba şi pe Marius Cazacu.

„Începând din data de 26 iulie, în cadrul spitalului avem un nou director medical, în persoana dnei dr. Loredana Liuba. Este un medic cu experienţă, un om care «a tras» mereu, cât a putut, pentru dezideratul comun, acela de a fi mulţumiţi pacienţii, mai ales în perioada pandemiei de COVID. De asemenea, vreau să vă anunţ că începând de joi, 5 august, avem un nou director interimar financiar, dl Marius Cazacu, cu numire până la data de 6 septembrie, când va avea loc concursul pentru acest post”, a spus Adrian Dumbravă.

Dr. Loredana Liuba este numită interimar pe o perioadă de trei luni, timp în care se va organiza concursul pentru postul de director medical, cel mai probabil la începutul lunii octombrie. Ea este medic primar de Medicină internă, fiind angajată la spital de şase ani.

Marius Cazacu activează în cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş tot de şase ani, până în momentul numirii pe noua funcţie el coordonând Serviciul administrativ. „Principalul proiect pe termen scurt este normalizarea situaţiei în compartimentul pe care urmează să-l conduc. Pe termen mediu, vom încerca cu toţii să ne preluăm atribuţiile, să facem treabă cât mai repede şi cât mai bună, pentru a recupera tot ce nu s-a făcut până acum, mai ales că, aşa cum bine se ştie, urmează alt val care ne va pune foarte multe probleme, atât din punct de vedere financiar, cât şi organizatoric. De profesie eu sunt economist, drept urmare mă calific pentru acest post. Faptul că până acum am răspuns de partea administrativă se datorează probabil şi atributelor mele de bun organizator, pe care le-am demonstrat până acum, cu foarte puţinul pe care l-am avut”, a spus Marius Cazacu.

Dr. Loredana Liuba a declarat că spitalul a semnat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate un nou contract pentru spitalizările de zi, în sensul că pacienţii pot veni la unitatea medicală pentru a fi investigaţi, fără să fie nevoie de internarea lor pe o perioadă mai lungă dacă patologia nu necesită acest lucru.

„În ultima perioadă, la spitalul nostru a crescut numărul internărilor, pentru că patologia s-a agravat, avem cazuri din ce în ce mai grave, avem pacienţii noştri cardiaci care s-au decompensat, a fost o perioadă lungă de timp în care nu s-au prezentat la spital, pentru că s-a înţeles greşit că spitalul este COVID şi este închis, dar vreau să subliniez că spitalul nu este închis, orice pacient poate să vină în orice moment aici şi, în funcţie de acuzele pe care le are, se hotărăşte ce se decide mai departe. În momentul de faţă avem internaţi 150 de pacienţi pe zona de non-COVID, dar avem personal care să lucreze pe această parte, respectăm condiţiile de examinare a pacienţilor, avem locuri pentru ei, nu este nicio problemă din acest punct de vedere”.

Având în vedere că înainte cu doar o zi s-a înregistrat primul pacient COVID după două luni, dr. Loredana Liuba estimând că numărul acestora va creşte, a dorit să facă un apel la aparţinători să ajute personalul spitalului, în sensul că pacienţii COVID nu vor putea primi vizite decât în situaţii excepţionale, iar cei care doresc să le aducă, totuşi, câte ceva, să respecte orele de vizită, respectiv între 11 şi 12, şi 16 şi 17, când pot să vină cu bagaje la poartă, iar infirmierele le vor prelua.

Pentru pacienţii non-COVID, vizitele se pot face între orele 15-17, fiind permis accesul doar al unui vizitator la pacient, pentru maximum 15 minute, cu condiţia să fie echipat, să poarte mască, halat de unică folosinţă, mânuşi şi botoşei, echipamente puse la dispoziţie la intrarea în secţie, a mai spus dr. Loredana Liuba.

Pentru că în declaraţia făcută în urmă cu câteva săptămâni a răspuns evaziv la întrebarea dacă va participa sau nu la concursul pentru postul de manager al spitalului, programat în 30 august, de această dată Adrian Dumbravă a fost tranşant: „Da, astăzi (5 august – n.r.) am luat decizia de a participa la acest concurs!”.

Sonia BERGER