0 3 minute 3 ani

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, 5 august, alături de managerul Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, Adrian Dumbravă, şi de noul director economico-financiar Marius Cazacu, dr. Loredana Liuba, directorul medical al unităţii sanitare, a declarat că, de miercuri-seară, aici este internat un pacient depistat pozitiv la virusul SARS-CoV-2.

„Aseară, la Urgenţe s-a prezentat un bărbat de 28 de ani, cu o urgenţă chirurgicală, cu o hernie inghinală strangulată. A ieşit pozitiv la testul antigen rapid, s-a intrat direct în sala de chirurgie, pacientul a fost operat, iar în momentul de faţă este stabil. Nu avem încă rezultatul testului PCR, pacientul este asimptomatic din punct de vedere al simptomatologiei respiratorii sau digestive, cu analizele de laborator în limite normale din punct de vedere al patologiei ce apare la pacienţii COVID. Urmează ca zilele viitoare să îl supraveghem şi să-i urmărim atent evoluţia”, a spus dr. Loredana Liuba.

Noul director medical a mai precizat că este vorba despre un pacient care nu a fost vaccinat şi care nu lucrează la nicio societate din zonă.

„Din anamneza care s-a făcut până în momentul de faţă, nu reiese că a fost plecat din ţară, dar, conform metodologiei, va urma o anchetă epidemiologică pentru a putea afla mai multe informaţii despre el. La noi, la Caransebeş, la testul PCR nu se poate depista dacă este vorba despre noua tulpină Delta, noi toate aceste teste PCR le raportăm mai departe la Reşiţa, şi ei decid dacă vor solicita probele pentru a se trimite mai departe la Timişoara, însă în momentul de faţă nici Timişoara nu ne poate spune dacă este varianta Delta sau nu, doar Bucureştiul poate face această analiză amănunţită”.

Dr. Loredana Liuba a adăugat că în momentul de faţă acesta este singurul caz confirmat prin test rapid antigen, însă tot la Secţia terapie intensivă mai există un pacient suspect, cu testul PCR în lucru, şi că au mai fost două cazuri suspecte, dar la testul PCR acestea au ieşit negative.

„Lumea trebuie să înţeleagă că, dacă avem un pacient COVID, asta nu înseamnă că închidem spitalul. Suntem un spital suport-COVID, în momentul de faţă noi tratăm atât pacienţii COVID pozitiv, cât şi pacienţii cu patologie non-COVID”, a mai spus dr. Loredana Liuba.

La spitalul din Caransebeş, ultimul caz de COVID-19, până miercuri, se înregistrase în urmă cu aproximativ două luni.

Sonia BERGER