0 2 minute 1 an

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat zilele trecute că a fost aprobat, de către Comisia Europeană, Programul Transport 2021-2027, în sumă de 9,6 miliarde de euro, din care 4,6 miliarde de euro finanțare din partea Uniunii Europene, pentru autostrăzi, căi ferate şi noi linii de metrou.

În comunicatul ministerului se arată că indicatorii ce vor fi realizați prin Programul Transport includ peste 305 km drumuri noi sau reabilitate, 2.370 km de drumuri dotate cu elemente de siguranţă rutieră, 150 km linii de tramvai și metrou reconstruite sau modernizate și 64 km de căi ferate reconstruite sau modernizate. Printre proiectele strategice pe care Programul Transport le aduce se numără Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov, Autostrada Transilvania, Autostrada Pașcani – Suceava – Siret, magistralele de metrou M2 și M5, coridoarele de cale ferată Craiova – Dr. Tr. Severin – Caransebeș și Craiova – București.

Astfel, la proiecte noi de investiţii sunt prevăzute  legătura rutieră rapidă Craiova – Filiaşi – Dr. Tr. Severin (faza 1), cu 300 milioane de euro, şi legătura rutieră rapidă Dr. Tr. Severin – Caransebeș – Lugoj (faza 1), cu 800 milioane de euro.

De asemenea, în domeniul feroviar, este prinsă cu prioritate finalizarea Coridorului Craiova – Dr. Tr. Severin – Caransebeș, cu suma de 2,11 miliarde de euro. (B. Meteş)