0 4 minute 3 ani

Consilierii caransebeşeni au aprobat, recent, participarea municipiului la realizarea proiectului Via Transilvanica, ceea ce înseamnă înfiinţarea traseului tematic pe raza oraşului, precum şi sprijinirea, promovarea şi sprijinul acordat, pe termen lung, pentru sustenabilitatea acestei iniţiative a Asociaţiei Tăşuleasa Social.

Acest traseu, inaugurat în data de 24 iulie, traversează şapte regiuni istorice ale României, respectiv Bucovina, Ţinutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mureşului, Terra Daco-Romana şi Valea Cernei, şi zece judeţe, localităţile pe care le va străbate în Caraş-Severin fiind Băuţar, Bolvaşniţa, Bozovici, Brebu Nou, Buchin, Caransebeş, Caraşova, Cornereva, Glimboca, Iablaniţa, Lăpuşnicel, Marga, Mehadia, Oţelu Roşu, Obreja, Prigor, Reşiţa, Târnova, Turnu Ruieni, Văliug şi Zăvoi.

„Este un proiect mai amplu, demarat de o mână de entuziaşti din Bistriţa, avându-l în frunte pe celebrul maratonist Tibi Uşeriu şi pe fratele său Alin Uşeriu, care au fondat o asociaţie turistică şi care au realizat un proiect foarte îndrăzneţ pentru ţara noastră, mai îndrăzneţ decât ce a încercat să realizeze guvernul de-a lungul timpului, o legătură între zonele istorice. Este un drum turistic, un drum de pelerinaj care uneşte nordul României, prin Transilvania, cu sud-vestul ţării. Noi suntem parte a acestui traseu şi ne bucurăm că facem parte din el pe aproximativ 12 kilometri. Partea noastră de contribuţie este achiziţionarea acelor pahare din beton în care sunt montate bornele, care sunt distincte, fiecare bornă are o trăsătură aparte, sunt sculptate în andezit, partea care ne-a revenit nouă din acest proiect fiind, între altele, amenajarea drumului, defrişarea unor suprafeţe, amenajarea lor, a unui pod, şi montarea efectivă a acestor borne. Noi ne-am asumat-o, deşi a fost o chestiune opţională, ei ne-au spus că fondurile lor sunt oarecum reduse, dar costurile, care au fost destul de mici, adică vreo 4.000 de lei achiziţionarea acelor pahare din beton de la Hidroconstrucţia, cea care le-a produs, ne-a făcut să ne asumăm noi acele cheltuieli şi să avem şi noi rolul nostru în acest mare proiect”, a spus primarul Felix Borcean.

Existenţa unei borne în Centrul civic, care, au spus unii oameni, ar încurca circulaţia în cazul unei eventuale intervenţii în caz de urgenţă, a fost explicată de edil prin aceea că amplasarea ei în acel loc a fost dorită de cei care s-au ocupat de acest proiect, tocmai pe motivul că drumul trebuie să treacă prin zona zero a municipiului, pe sub Arcul împăcării ridicat între Catedrala episcopală şi Biserica romano-catolică.

Cea mai mare parte a traseului este pentru pietoni, nu pentru maşini, autoturismele neavând ce căuta pe această rută, a mai spus Felix Borcean.

Traseul pe care Via Transilvanica îl parcurge în Caransebeş este Mânăstrirea Teiuş – Str. Episcop Miron Cristea – Str. Teiuşului – Str. Libertăţii – Str. Primăriei – Str. Traian Doda – Valea Potocului – Zona Aeroportului.

Sonia BERGER