0 5 minute 1 an

Anul trecut, familia Rada din Caransebeş a făcut o vizită la Timişoara, una pe care, cu siguranţă, micuţul Ianis n-o va uita niciodată.

Chiar dacă are doar 11 ani, el cântă la trei instrumente – taragot, saxofon şi acordeon, şi, fiindcă este foarte talentat, părinţii s-au gândit să-i facă un cadou mai neobişnuit pentru un copil de vârsta lui, aşa că s-au hotărât să cumpere pentru el taragotul maestrului Luca Novac, născut la Var, comuna Obreja, în 15 septembrie 1941, şi trecut la cele veşnice în urmă cu doi ani, în data de 15 februarie.

Şi, cum tatăl lui Ianis îl cunoştea pe Gheza Novac, fratele maestrului, a reuşit să convingă familia să-i vândă unul din cele două instrumente la care cânta Luca Novac. Este vorba despre un taragot marca Stowasser, fabricat de celebra firmă din Budapesta, are o vechime de 100 de ani, sunetul special produs de acesta datorându-se faptului că e făcut din lemn de abanos.

Andreea Rada, mama lui Ianis, a spus că, în momentul în care a păşit în camera în care a locuit Luca Novac, fiul ei a fost pur şi simplu fascinat de atmosfera aceea, de tablourile şi diplomele care umpleau pereţii şi de mulţimea de premii şi trofee aşezate peste tot, iar primul lucru pe care l-a făcut atunci când a înţeles că taragotul era, din acel moment, al lui, a fost să se aşeze pe pat şi să cânte. „S-a bucurat nespus şi era foarte mândru că taragotul «Taragotului de Aur al Banatului» era, din clipa aceea, al lui”, a mai povestit Andreea Rada. Carmen Novac, fiica maestrului, i-a dăruit două cărţi, una cu toate cântecele tatălui său, scrise pe portativ, şi una despre viaţa acestuia, precum şi un DVD cu melodiile interpretate de el.

Ianis este elev în clasa a IV-a la Colegiul Naţional „Traian Doda”, învaţă foarte bine şi, poate surprinzător pentru un artist, excelează la matematică. La taragot, instrumentul la care cântă de la 7 ani, se pregăteşte în particular cu Petrică Viţa, la saxofon cu prof. Leonard Dumitru, fiind în anul II la Secţia Caransebeş a Şcolii Populare de Arte „Ion Românu” din Reşiţa, iar la acordeon este în anul IV, avându-l ca profesor coordonator pe Cristi Ianoşiga. Andreea Rada mai spune că Ianis poate reproduce orice melodie, la prima audiţie.

Tânărul interpret caransebeşean a câştigat o mulţime de premii, cele mai recente fiind obţinute anul trecut, la festivalul de la Pecica, unde a luat locul I la toate cele trei instrumente, la cel de la Măru, „Doina Bistrei”, unde a obţinut tot premiul I, iar în 13 mai a fost distins cu Premiul special la festivalul-concurs „Drag mi-i graiul bănăţean” de la Reşiţa, unde, aşa cum face întotdeauna, cei doi fiind nedespărţiţi pe orice scenă, a acompaniat-o pe sora sa Aiana, în vârstă de 12 ani, care a luat locul I la solişti vocali din 130 de concurenţi. Ianis nu era înscris în concurs, însă, impresionat de prestaţia sa, juriul l-a recompensat chiar şi în aceste condiţii. De asemenea, în urmă cu 5 luni, el a obţinut premiul I la festivalul „Cântec, joc şi grai străbun” de la Timişoara, în urma acestei performanţe fiind invitat să colaboreze pe viitor cu Ansamblul „Timişul”, condus de Liţă Baniciu, prima reprezentaţie urmând să aibă loc chiar în data de 1 iunie, de Ziua Copilului, în Parcul Rozelor din municipiul de pe Bega.

Iar micuţul Ianis va duce, pentru o zi, taragotul în oraşul în care, în mâinile marelui Luca Novac, a răsunat de-atâtea şi de-atâtea ori…

Sonia BERGER