0 5 minute 2 ani

În şedinţa de miercuri, 26 aprilie, consilierii locali au aprobat modificarea, completarea şi actualizarea Organigramei, precum şi modificarea statului de personal şi funcţii din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş.

Cu alte cuvinte – după cum a explicat managerul Adrian Dumbravă –, este vorba despre un gest care preîntâmpină măsurile de austeritate pe care intenţionează să le ia guvernul, respectiv blocarea unor posturi, aşa-numita „îngheţare” a angajărilor la stat. Acest lucru nu înseamnă că respectivele posturi vor şi fi scoase imediat la concurs, pentru că spitalul a funcţionat până acum şi fără ele, dar Adrian Dumbravă a afirmat că sunt compartimente cu puţini oameni şi vrea să-şi ia măsuri de siguranţă în cazul în care aceştia se hotărăsc să plece.

„În proporţie de 99 la sută, în această organigramă este vorba despre transformarea unor posturi. Doar un post se cere înfiinţat, la Compartimentul Terapie Intensivă, iar în rest, în spate sunt solicitări ale medicilor, cu număr de pacienţi care se prezintă, şi necesitatea e obiectivă. Tot ceea ce este în acest proiect de hotărâre a fost şi în precedentele două organigrame care n-au trecut în şedinţele de consiliu local, o parte chiar nemairegăsindu-se aici, deoarece între timp s-au rezolvat. Cele mai multe sunt transformări de posturi într-o categorie inferioară, care aduc economie la fondul de salarii, iar unele transformări sunt motivate prin aceea că, pe categoria respectivă, ca să spun aşa, am avut un post liber de medic primar, am organizat concursul o dată sau de două ori, nu s-a prezentat nimeni, şi atunci am trecut la un nivel inferior, medic specialist. Altfel spus, e o transformare de sus în jos. Mai sunt şi unele posturi care sunt mutate dintr-un compartiment în altul. Ele au fost un pic împrăştiate, şi am făcut Resursele umane ca atare, Financiarul ca atare, economiştii stau acolo, nu mai stau la Transport şi la Aprovizionare, pentru că ei funcţionau acolo, dar făceau munca efectiv în altă parte, şi atunci am zis să fie şi scriptic în concordanţă cu realitatea”, le-a spus Adrian Dumbravă consilierilor locali.

Făcând o paralelă cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, care este în mijlocul unui scandal mediatic legat de datoriile pe care le are acesta, consilierul Petru Schinteie a dorit să ştie cum stă unitatea medicală caransebeşeană la acest capitol.

Adrian Dumbravă a venit cu temele făcute şi a prezentat detaliat ceea ce i-a cerut consilierul social-democrat. „Săptămânal primesc situaţia financiară a spitalului, aşa că pot să vă spun că, în 25 aprilie, datoriile integrale ale unităţii noastre au fost de 10.656.207 lei. Disponibil în cont, bani pe care îi putem folosi şi chiar o să-i folosim în curând, când se fac plăţi, 2.626.793 de lei. Diferenţa care rămâne, datoria efectivă, este de 8.029.414 lei. De reţinut că obligaţiile, în cuantum de vreun milion şi jumătate de lei în fiecare lună, sunt plătite. Eu am preluat spitalul în aprilie 2021 cu 12.800.000 de lei datorii, plus un milion şi jumătate către bugetul de stat, deci vreo 14 milioane de lei. Aşa cum am mai spus în ultima şedinţă la care am participat, în ianuarie, de când suntem decontaţi la realizare, deci în ianuarie, februarie şi martie, pentru că aprilie nu s-a terminat, avem un excedent, şi este meritul tuturor medicilor, eu am făcut doar presiune, le-am dat bugete pe secţie, majoritatea sunt pe plusuri majore, mai avem încă secţii care sunt pe minus, şi care au termene, iar la sfârşitul lui aprilie tragem linie şi vedem ce măsuri luăm. Dar lucrurile merg bine, avem un excedent de 700.000-800.000 de lei în fiecare lună, care s-a dus pe plata datoriilor”, a mai spus Adrian Dumbravă.

Sonia BERGER