0 4 minute 2 ani

În tradiția populară, luna Mai, denumită și Florar, era considerată leagănul viitoarelor recolte, prevestind o revărsare de culori peste verdele crud al stratului vegetal, moment divin, când fiecare boboc își etalează hainele de sărbătoare sub mângâierea blândă a soarelui. Poate tocmai de aceea, în deplină armonie cu abundența de nuanțe a naturii, chiar în ultima zi a acestei luni, bogăția de culori a straielor populare specifice Banatului Montan și altor zone învecinate, purtate cu mândrie de descendenții celor ce au locuit, de-a lungul veacurilor, în aceste regiuni, avea să se reverse pe ulița principală a satului Măru, în cadrul celei de-a zecea ediții a Festivalului-concurs de folclor „Doina Bistrei”.

Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local al comunei Zăvoi, Parohia Ortodoxă din Măru, Școala Gimnazială Zăvoi și Școala Gimnazială Măru și a avut ca principali parteneri Inspectoratul Școlar Caraș-Severin, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale al județului Caraș-Severin și Asociația Cultural-Științifică „Astra”, Despărțământul Oțelu Roșu, fiind inclus și în Seminarul „Didactica Internațional”, ediția a XXXI-a.

Încă de la prima ediție, această manifestare culturală și-a propus să contribuie la păstrarea și promovarea tradițiilor și valorilor culturale și spirituale, locale și naționale, la formarea, în rândul generațiilor tinere, a gustului față de muzica, graiul, portul și dansurile populare românești. Pornind de la aceste deziderate generoase, ediția a X-a a Festivalului-concurs „Doina Bistrei” a fost structurată pe următoarele secțiuni: recitare de poezie în grai bănățean, pentru diferite categorii de vârstă a elevilor din ciclurile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal; interpretarea vocală și instrumentală a unor melodii din repertoriul popular, pe categoriile de vârstă între 7 și 14 ani, respectiv între 15 și 18 ani; prezentarea de dansuri populare, de datini și obiceiuri tradiționale, tot pe categoriile de vârstă între 7 și 14 ani, respectiv între 15 și 18 ani.

Programul a debutat cu o rugăciune la Biserica Ortodoxă din Măru, după care toți participanții au prezentat parada portului popular, pe ulița mare a satului, de la Biserică și până la Căminul cultural, iar mai apoi, de pe scena acestuia, organizatorii au adresat cuvinte de bun-venit și de succes în competiție tuturor concurenților. A urmat prezentarea programelor artistice, susținute de către formațiile și interpreții înscriși în competiție, la această ediție fiind prezenți peste 400 de participanți din județele Caraș-Severin, Timiș și Hunedoara. Merită amintit că, la secțiunea de recitare a creațiilor în grai bănățean, s-au înscris 90 de copii, la secțiunea de interpretare vocală și instrumentală a unor melodii populare au concurat 18 interpreți, iar la categoria de dansuri populare au urcat pe scenă nouă ansambluri artistice.

La finalul ediției, organizatorii au acordat premii și diplome de participare, Marele premiu al festivalului fiind adjudecat de copiii din cadrul Ansamblului „Armenișana” al Asociației Cultural-folclorice „Armenișana” din comuna Armeniș, județul Caraș-Severin. Pe timpul jurizării prestațiilor concurenților, pe scenă au urcat elevii școlilor din comuna Zăvoi și alți artiști locali, care au prezentat câteva suite de dansuri tradiționale din zona gugulanilor și melodii populare din Banat.

Firuț MIHUŢ