0 3 minute 3 ani

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul va fi sărbătorit în Eparhia Banatului de Munte, în care există numeroase biserici, schituri și mănăstiri închinate acestui sfânt.

Sărbătoarea praznicului va începe încă de duminică, 18 iulie, la Schitul închinat Sfântului Ilie de pe Muntele Semenic, unde PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, va oficia Sfânta Liturghie.

În ajunul praznicului, începând cu ora 18, PS Lucian va oficia, alături de un sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” din Bocșa Vasiova, Vecernia unită cu Litia, urmând ca, marți, 20 iulie, în ziua praznicului, începând cu ora 9, să fie săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească în altarul de vară al așezământului monahal din Bocșa Vasiova, informează Episcopia Caransebeşului.

Cel mai important lăcaș din Banatul de Munte, închinat Sfântului Ilie, este Catedrala Episcopală din Caransebeș, întrucât cel de-al doilea hram este „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Acest hram i-a fost dat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în data de 12 septembrie 2010, în ziua târnosirii, hramul principal fiind „Învierea Domnului”.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este și ocrotitorul celor două schituri ce se află pe Muntele Semenic și pe Muntele Mic, unde Sfânta Liturghie va fi săvârșită, în ziua hramului, de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian.

Încă 13 biserici din cele patru protopopiate ale Eparhiei Caransebeșului își vor sărbători hramul: Băuțarul Inferior, Băuţarul Superior, Bucoşniţa, Marga şi Valea Timişului din Protopopiatul Caransebeş, Bogâltin, Luncaviţa, Mehadia, Pătaş şi Pârvova din Protopopiatul Băile Herculane, Oravița Română, Coronini şi Milcoveni din Protopopiatul Moldova Nouă, se mai arată pe site-ul Episcopiei Caransebeşului.

Geanina LUCA