0 4 minute 12 luni

În urmă cu șase luni, în decembrie 2022, senatorul Marcel Vela, preşedintele PNL Caraş-Severin, a mers la Strasbourg împreună cu Nelu Popa, primarul Reşiţei, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, alături de o echipă de proiectanți, pentru a vedea un exemplu de bune practici medicale în Franța. Gazda delegaţiei, un manager de origine română, le-a prezentat cum se poate face cu bani relativ puțini un spital deosebit de practic și modern.

„Cum toată tevatura cu actualul Spital Judeţean de Urgenţă Caraş-Severin a ajuns să fie o banală dispută politică și de orgolii pe un spital deja falimentar, soluția, la care am fost parte deopotrivă toți cei trei colegi și prieteni, era evidentă… Un spital nou, eficient, modern şi cu costuri reduse.

Finanțarea locală a proiectului de execuție și alocarea terenului, asigurarea cofinanțării județene și a cheltuielilor neeligibile, susținerea unui nou spital județen la nivel politic și guvernamental, a unui nou mod de finanțare și a OUG la nivel parlamentar… Toate acestea, împărțite frățește, au fost un efort prea mic pentru un rezultat așa de mare!

Pentru că DA! Banatul de Munte va primi finanțare pentru un spital județean nou!“, a scris senatorul Marcel Vela pe pagina sa de socializare.

Zilele trecute, Guvernul României condus de către Prim-Ministrul Nicolae Ciucă a adoptat o Ordonanță de Urgență care stabilește criteriile de eligibilitate pentru investițiile prin Programul Operaţional pentru Sănătate, în valoare de aproximativ 6 miliarde de euro.

Astfel, România va derula noi proiecte de construire de spitale noi și de modernizare a celor existente, venind în completarea celor deja finanțate și anunțate prin PNRR.

Finanțarea se asigură din fonduri externe nerambursabile și din împrumuturi contractate cu Instituţiile Financiare Internaţionale.

„Scopul acestor investiții în rețeaua sanitară este reducerea decalajelor actuale dintre județele din România și asigurarea unor servicii medicale de calitate în toate zonele țării.

Sumele finanțate sunt cuprinse între 5 milioane şi 500 de milioane € pentru spitale județene, între 5 milioane și 75 de milioane € pentru cele municipale și între 5 milioane și 45 de milioane € pentru cele orășenești.

Pe lângă construcții noi, mai sunt cuprinse și finanțarea lucrărilor de extindere/modernizare/reabilitare pentru unități medicale, inclusiv lucrări de conectare, extindere/modernizare/reabilitare la clădiri existente și dotare cu echipamente medicale specifice, inclusiv măsuri de tranziție spre energie verde și digitalizare.

Mulțumesc sincer Guvernului României și întregii coaliții de guvernare pentru adoptarea OUG!

Felicitări, Nelu!

Felicitări, Romeo!

Felicitări tuturor celor care ne-au fost alături în acest vis!

Alături de SMURD Caransebeș a MAI, această nouă investiție majoră din Banatul de Munte va salva multe vieți aflate în cumpăna destinului!

DACĂ SALVEZI O VIAȚĂ… SALVEZI O LUME ÎNTREAGĂ!”, a mai scris preşedintele PNL Caraş-Severin pe pagina sa de socializare.

Bianca METEŞ

11