0 2 minute 1 an

Ieri şi azi, la Rânca, în judeţul Gorj, s-au desfășurat întrecerile IMRRR – International Mountain Rescue Race Romania, întrunire profesională internațională a salvatorilor montani menită să testeze și să pună în valoare activitatea de salvare în munți.

Fiind singurul eveniment de acest gen și cu asemenea abordare, din punct de vedere al complexității probelor impuse, organizat la nivel european, a atras imediat atenția structurilor de salvare de pe întreg continentul, la acţiune participând în total 50 de echipe de salvatori din nouă țări – Austria, Cehia, Germania, Italia, Ucraina, Serbia, Slovacia, Polonia şi România.

Din partea Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Caraş-Severin, la Rânca s-a deplasat un echipaj format din patru oameni, ne-a spus Cornel Galescu, şeful acestei structuri. Salvatorii cărăşeni Sebastian Lungu, Alin Albu, Bruno  Adamcek şi Petru Iacob au reuşit performanţa de a se clasa pe locul I în proba de Akja (targă pentru transport pe timp de iarnă).

De menționat faptul că echipa din Caraş-Severin a avut un comportament de apreciat la fiecare probă din concurs, respectiv căutare în avalanșă, deplasare pe schiuri de tură, acordarea primului-ajutor, coborârea rănitului cu targa Akja, la care a obţinut cel mai bun timp din competiţie, şi rapel pe plan înclinat.

De asemenea, merită amintit faptul că, în anul 1995, echipa condusă de Cornel Galescu a câștigat Raliul Salvamont de la Sinaia.

Bogdan NAUM