0 4 minute 1 an

Și în acest an, eroii patriei noastre au fost comemorați în fața Crucii-monument de pe Dealul Domașnei, la Praznicul Înălțării Domnului. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi s-au rugat pentru odihna și veșnica pomenire a apărătorilor Ortodoxiei din Banat în perioada comunistă și a tuturor eroilor neamului românesc care s-au jertfit pentru libertatea și identitatea națiunii române.

Au luat parte la acest eveniment de comemorare și cinstire autorități centrale, județene, locale, civile și militare, precum și jandarmi, pompieri, preoți, cadre didactice, credincioși și numeroși copii și tineri îmbrăcați în haine tradiționale.

Evenimentul a fost deschis prin întâmpinarea oficialităților, a continuat cu ceremonialul militar care a cuprins acordarea onorului militar subprefectului Alin Muntean, intonarea Imnului Național al României, oficierea slujbei religioase, depunerea de coroane de flori și defilarea efectivelor militare.

Pe lângă subprefect, delelgația liberală prezentă a fost reprezentată de Marius Isac, vicepreședintele Consiliului Județean, Zărie Rădoi – consilier al președintelui Consiliului Judeţean, Ioan Cojocariu și Cristian Ciobanu – consilieri județeni și, nu în ultimul rând, gazda evenimentului, Ilie Mănescu, primarul Comunei Domașnea.

După intonarea imnului de stat, Părintele Episcop Lucian a săvârșit slujba de pomenire, alături de soborul slujitor, după care au fost depuse coroane din partea instituțiilor și oficialităților prezente, iar un grup de tineri îmbrăcați în costume populare din cadrul Școlii Gimnaziale Domașnea au recitat poezii religioase și patriotice, dar și poezii în grai bănățean. Ierarhul i-a răsplătit pe toți copiii cu mai multe daruri.

Subprefectul Alin Muntean a ținut la rândul său o alocuțiune: „Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, este o mare onoare pentru mine să mă aflu astăzi aici, într-o zi atât de importantã în calendarul sărbătorilor creștine – Înălțarea Domnului, prilej cu care, în mod tradițional, comemorăm eroii națiunii române. Ziua Eroilor este momentul când poporul român onorează memoria eroilor cunoscuți și necunoscuți, căzuți în lupte de-a lungul istoriei, pentru libertatea națiunii, pentru dreptate și adevăr, pentru apărarea și reîntregirea neamului. Avem datoria morală să-i păstrăm veșnic în rugăciunile noastre, să purtăm în suflet recunoștință pentru tot ceea ce au făcut pentru noi, pentru că datorită lor suntem astăzi o națiune unită, trăim într-o țară suverană și liberă. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei care au murit pentru țară! Dumnezeu să ne ajute pe toți! Hristos s-a Înălțat!”.

Evenimentul s-a încheiat cu Defilarea Gărzii de onoare a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara și printr-un recital de cântări patriotice al Fanfarei militare.

Ştefan ISAC