0 3 minute 5 luni

Primele două dispozitive de supraveghere electronică au fost montate săptămâna aceasta de polițiștii cărășeni, în două cauze în care se efectuează cercetări pentru violență în familie.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Alina Boeru, ne-a informat că miercuri, 21 februarie, la ora 12.40, polițiști de la Poliția Orașului Oțelu Roșu au fost sesizați prin apel 112 de către o femeie despre faptul că fostul soț a intrat peste ea în locuință, a agresat-o fizic pe fiica lor minoră și i-a luat telefonul mobil.
Din verificările efectuate de polițiști s-a stabilit că bărbatul în vârstă de 56 de ani ar fi lovit-o cu palma peste față pe fiica sa de 10 ani, în locuinţa acestora, luându-i telefonul mobil pentru a nu mai putea accesa o platformă de socializare. Minora nu a necesitat îngrijiri medicale.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru violență în familie și furt, a fost emis un ordin de protecție provizoriu pentru 5 zile, iar bărbatului i-a fost montat un dispozitiv electronic de supraveghere electronică, la solicitarea fostei soții.
Conform aceluiaşi comunicat de presă, joi, 22 februarie, Judecătoria Caransebeș a emis un ordin de protecție pentru o perioadă de 6 luni, prin care au fost dispuse o serie de măsuri față de un bărbat de 51 de ani, din Caransebeș, cercetat pentru violență în familie.
Bărbatul a fost obligat ca începând cu data de vineri, 23 februarie, să poarte permanent un dispozitiv de supraveghere electronică, dispozitiv ce a fost montat de polițiști de la Poliția Municipiului Caransebeș.
„Reamintim că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional în Caraș-Severin, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.
Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.
Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor”, se mai arată în comunicatul de presă al OPJ Caraş-Severin.
Bianca METEŞ