0 4 minute 2 ani

În cursul zilei de ieri, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, Marian Corduneanu, a tras un semnal de alarmă pe pagina sa de socializare, privind comunicarea medic-pacient la Compartimentul Primiri Urgenţe al unităţii sanitare. Într-o discuţie purtată cu acesta, preşedintele CA ne-a spus că, deşi este conştient că nu are atribuţii în acest domeniu, a intervenit pe reţelele de socializare în momentul în care, luni-seară, a primit un mesaj în care i s-a comunicat că un copil de doar un an, sosit în stare foarte gravă la spital, a fost internat doar după multe insistenţe ale părinţilor, care au refuzat să plece, el aflându-se, în momentul de faţă, în perfuzii. În plus, a mai spus Marian Corduneanu, în timp a simţit pe propria piele comportamentul total nepotrivit al unor medici, atunci când s-a aflat în situaţia de a-şi însoţi unele rude la spital, dând exemplul propriului copil, pe care a trebuit să-l transporte la Timişoara, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu”

Dar iată de a scris preşedintele Consiliului de administraţie al spitalului caransebeşean pe pagina sa de socializare:

„Imposibilitatea sistemului de sănătate actual de a răspunde cu succes nevoilor specifice ale pacienților reprezintă o problemă general întâlnită în practica medicală curentă.

Se ştie că medicina este o profesie care se bazează foarte mult pe comunicare, fiind unul dintre cei mai relevanți indicatori ai competențelor medicale.

Motivația alegerii acestui subiect rezidă în importanța care trebuie acordată laturii sociale, interacțiunii dintre pacient şi medic.

Din studiile ultimilor ani, rezultă faptul că o bună comunicare medic-pacient poate avea un impact benefic asupra stării de sănătate a pacientului, precum și asupra creșterii gradului de siguranță şi satisfacţie a pacientului.

Nevoia de comunicare este evidentă şi necesară, la fel şi cerințele pacienților de a primi informații mult mai bine structurate. În acest sens, este important ca personalul medical să practice mai mult procesul de comunicare şi relaționare cu pacientul. Aceasta implică cunoștințe, abilitatea de a obţine informații, capacitate de relaţionare interpersonală.

Din păcate, la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeș (în special la Compartimentul Primiri Urgenţe) acest lucru lasă de dorit, fiind tot mai multe cazuri unde medicul nu interacționează într-un mod corect cu pacienţii și aparținătorii lor.

Nu pot sa fiu de acord niciodată cu aceste practici.

Trag un semnal de alarmă pentru cei ce folosesc astfel de practici: domnilor şi doamnelor în halate albe, trataţi la fel pe toată lumea, indiferent de culoare, etnie, profesie şi vârstă!”.

Bianca METEŞ