Aşa cum am relatat în ultimele zile, cunoscutul alpinist caransebeşean Cornel Galescu, şeful Serviciului Salvamont Caraş-Severin, a luat atitudine faţă de interzicerea accesului pe Stadionul Municipal, ba, mai mult, chiar a iniţiat o petiţie online intitulată „Ne vrem stadionul înapoi!”. El a postat, recent, în mediul online, un alt material în care mulţumeşte tuturor celor ce au înțeles rostul acestui demers și au semnat petiția, adăugând că acesta este un gest de conștiință civică.
„După atâția ani de dezbinare, de tensiuni politice și sociale, de neînțelegeri, de discriminări, iată că apar și aspecte menite să unească. Aspecte menite să repare cumva fractura de identitate la care a fost și mai este) supus orașul nostru.
Mă bucură și mă impresionează în același timp reacția de solidaritate apărută în jurul subiectului „stadion”.
Există peste 300 de semnături în doar două zile.
Sincer să fiu, nu credeam că mai există putere de reacție după toate nedreptățile, toate deziluziile și toate decepțiile prin care au trecut caransebeșenii în ultimii 30 de ani.
De multe ori m-am întrebat: oare ce ne-ar mai putea uni, ce ar putea contribui la refacerea solidarității noastre? Iar acum am înțeles. Este vorba despre spațiile și ideile comune, locurile care nu ne diferențiază din punct de vedere al aspirațiilor – parcurile, bisericile, școlile, stadioanele etc.
Într-un oraș micuț, cum este Caransebeșul, aceste spații comune sunt importante fiindcă ne readună în jurul unor gânduri și fapte decente sau chiar mărețe. Ne readună în jurul nevoii de a fi oameni în adevărata frumusețe a cuvântului.
Într-o lume în care nu doar sportul, ci și moda sport este în vogă, stadionul devine nu doar o pistă de alergare sau doar un teren de fotbal, ci și o scenă de socializare, un loc în care telefonul își diminuează importanța și oamenii, tinerii în general, se pot cunoaște, se pot admira și aprecia reciproc în mod real.
Copiii pot descoperi bucuria mișcării, iar mai târziu mândria de a realiza performanțe.
În definitiv, emulația creată în jurul acestui subiect sensibil poate fi văzută ca un exercițiu de unitate. O unitate de care avem atât de mare nevoie”, a mai scris Cornel Galescu în mesajul său.
Bogdan NAUM