0 3 minute 2 luni

Romeo Dunca și familia liberală din județul Caraş-Severin, martori și contributori la realizarea unei recunoașteri istorice și spirituale pentru suflarea românească din Caransebeș și județ, au fost prezenţi în Duminica Tomii la sărbătorirea Hramului Catedralei Episcopale.
Istoricul evenimentului
Miron Cristea, Primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, după întronizarea de la Bucureşti, s-a întors la Caransebeş și a făcut şi o donaţie de 30.000 de coroane Episcopiei pe care a condus-o, banii urmând a fi împărţiţi la fondul pentru zidirea unei noi catedrale.
Acest vis al său a fost împlinit de fostul primar al urbei, actualul președinte PNL Caraş-Severin, Ion Marcel Vela, care a coalizat toate forțele politice și religioase și a împlinit un vis de veacuri.
Cel de-al treilea Episcop al Caransebeșului, Miron Cristea, a realizat prima lucrare academică dedicată marelui poet Mihai Eminescu, în anul 1895, pe atunci fiind Elie Cristea, un tânăr doctorand care absolvea studiile de filosofie şi filologie modernă la Budapesta, cu o teză intitulată „Eminescu, viaţa şi opera. Studiu asupra unor creaţii mai noi din literatura română“.
În cuprinsul ei, Eminescu a fost numit pentru prima dată „Luceafărul poeziei româneşti“. Și din acest motiv, președintele Consiliului Judeţean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a cofinanțat amplasarea statuii Poetului limbii și literaturii române, Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei românești după cum i-a zis Miron Cristea, un gest de onoare și totodată cu adevărat patriotic, din partea liberalului Dunca!
Repunerea în drepturi a unui adevăr istoric
Familia liberală din Caraș-Severin a participat de Duminica Tomii la Hramul Catedralei din Caransebeș și sfințirea, plus dezvelirea statuii lui Mihai Eminescu, conform principiilor PNL – Credință, Biserică, Valori, Dragoste de Țară și Tradiții.
„Mai mult ca oricând, într-o lume zbuciumată, liberalii conservă adevăratele valori în memoria inimii alături de toți cetățenii.
Ion Marcel Vela, Ioan Popa, primarul Reșiței, Romeo Dunca, actualul și viitorul președinte al Consiliului Judeţean, Dumitru Rujan, viitorul primar al Caransebeșului, Jaro-Norbert Marşalic, deputat, Eugen Cismăneanţu, viitorul primar al Bocșei, dr. Felicia Quint, caransebeșeancă și viitor consilier județean, alături de Andrei Ungur, Viorel Lolea, Dănuț Florea, Ovidiu Chimigeriu, Ioan Cojocariu, Diana Țîrdea, membri ai echipei Dunca pentru Consiliul Judeţean, plus personalități locale afiliate PNL au împărtășit emoția unei zile de duminică acolo unde românul se simte cel mai român – la Biserică!”, au scris liberalii cărăşeni pe pagina lor de socializare. (M. Doman)