0 5 minute 2 ani

După ce, într-una dintre şedinţele extraordinare trecute, liberalul Simion Paica a reclamat absenţa managerului Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş, care promisese că va veni, lunar, să prezinte consilierilor locali situaţia unităţii medicale, Adrian Dumbravă a dat curs invitaţiei joi, 28 aprilie, şi s-a prezentat în faţa aleşilor municipali.

Cu o atitudine deloc defensivă, Adrian Dumbravă a explicat că singurele şedinţe la care poate să participe sunt cele ordinare, cum a fost cazul celei de joi, şi nicidecum cele cu alt caracter.

Reproşuri la adresa managerului spitalului au venit şi din partea consilierului Dragoş Curelea, care i-a imputat lui Adrian Dumbravă aroganţa arătată într-o emisiune difuzată pe reţelele sociale, spunându-i că „a luat în derâdere Consiliul local şi l-a umilit pe dl Paica pentru faptul că l-a chemat la şedinţă, deşi chiar el a promis că va veni lunar”. În plus, a adăugat Dragoş Curelea, situaţia prezentată de manager sau de membrii conducerii spitalului a fost una cosmetizată, şi nicidecum cea reală.

La 31 decembrie 2021 – a spus Adrian Dumbravă –, pe tot anul financiar trecut, mai exact, veniturile unităţii medicale s-au ridicat la suma de 75.030.125 de lei, iar plăţile au fost de 74.528.453 de lei, un excedent, deci, de 501.672 de lei.

„Plăţi restante, datorii la 31 decembrie, 12.434.219 lei. Arierate, 9.075.975 de lei. Stocul care se regăseşte în restanţă: medicamente – 358.219 lei, materiale sanitare şi reactivi – 233.723 de lei, un total de 591.942 de lei. Dacă scădeţi excedentul cu stocul pe care-l avem din arierate veţi vedea că, din plăţile restante, datoria este de 11.046.218 lei. Asta e situaţia financiară, grosso modo! Dacă doriţi întrebaţi-mă pe capitole, sunt la dispoziţia dumneavoastră”, a mai spus Adrian Dumbravă.

La observaţia că datele trebuiau să ajungă şi la consilieri, pentru a fi studiate, managerul spitalului a replicat că ele se depun la Primărie.

Cu cifrele pe masă, Simion Paica a contraatacat. „În luna aprilie 2021, aţi avut 11.739.000 de lei datorie, iar în martie 2022 sunt 13.320.000 de lei, deci cu 1.581.000 de lei au crescut datoriile din 2021 până în 2022”.

În replică, Adrian Dumbravă a spus că el deţine datele oficiale, depuse la Ministerul Finanţelor.

În discuţii a intervenit şi city-managerul Florin Bogdea, care a preizat că atât în Consiliul de administraţie al spitalului, cât şi în Consiliul local, situaţia financiară a fost prezentată detaliat, pe secţii.

„Datele sunt publice, sunt la Primărie, ce faceţi cu ele? Tu, Natalia (Boncia – n.r.), ce faci cu ele, te joci, le iei acasă şi le citeşti? Aveţi voi ceva acum, v-a căşunat… A fost în Consiliul de administraţie şi le-a prezentat acolo”, a spus şi primarul Felix Borcean, după ce mai mulţi consilieri au intervenit în discuţii.

Ultimul cuvânt l-a avut tot Adrian Dumbravă, care i-a invitat pe consilierii locali la discuţii destinse privind situaţia spitalului, altele decât cele de joi, când totul s-a întâmplat după două ore de şedinţă extrem de furtunoasă. „V-am invitat de mai mult ori, am zis să facem întâlniri în care să discutăm amical, o dată pe lună, despre spital, că n-am venit să preiau un spital pe roze, ca să fim înţeleşi. Aţi schimbat 12 manageri în cinci ani, atât de grozavă a fost instituţia asta, iar acum văd că e atât interes pentru ea… Să discutăm, să parlamentăm, să vin cu soluţii. Am o grămadă de chestiuni pe care n-am cu cine să le discut, că nu v-aţi făcut timp. N-aţi venit o dată, în afară de doi, trei consilieri care au zis hai să stăm de vorbă, ce aveţi de gând să faceţi?”.

După acest moment paşnic, furtuna de două ore de dinainte s-a transformat într-o ploicică blândă de primăvară…