0 5 minute 10 luni

În comuna Constantin Daicoviciu, la intrarea din direcţia Caransebeş, pe partea dreaptă, era pe vremuri o fântână arteziană cu apă potabilă şi foarte rece. De fiecare dată când ajungeau prin zonă, trecătorii se opreau să se răcorească cu apa de aici.

În anul 2000, printr-un program de cercetare pentru ape subterane şi cărbune (lignit), specialiştii de la Întreprinderea de Prospecţiuni Geologice din Caransebeş au forat în acest loc, ajungând până la o adâncime de 280 de metri. În urma acestei operaţiuni, au descoperit că din acel loc izvorăşte apă caldă, având o temperatură de 22 de grade Celsius. În urma discuţiilor dintre reprezentanţii Primăriei comunei şi specialiştii de la IPEG s-a căzut de acord ca această apă să fie folosită pentru agrement, respectiv amenajarea unui ştrand sau a unei baze sportive, însă, din păcate, niciuna dintre aceste iniţiative nu s-a concretizat. Nu încă.

Din discuţiile purtate cu Daniel Boambeş, primarul comunei Constantin Daicoviciu, am înţeles că debitul izvorului este de 1,1 l/sec. şi că apa are o mare concentraţie de săruri de amoniu, lucru mai puţin obişnuit şi pe care reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române nu şi-l explică, având în vedere adâncimea mare a forajului. Dacă administraţia locală doreşte să dea izvorului destinaţia de bază de agrement – ne-a mai informat edilul –, cei de la Apele Române le-au pus în vedere că, pentru obţinerea autorizaţiei în acest sens, apa trebuie tratată. Dar, până una, alta, femeile spală rufele la această captare cu două cişmele, cu apa pe care nu trebuie să o mai încălzească în gospodărie.

În urmă cu 10 ani, având în vedere parteneriatul cu localitatea Montrevel-en-Bresse, primarul Daniel Boambeş le-a propus prietenilor francezi să sprijine financiar comuna pentru realizarea unei baze care să cuprindă un ştrand termal, o mică pensiune, un teren de fotbal şi un loc de joacă pentru copii, însă i s-a răspuns că efortul este prea mare pentru ei şi nu-şi pot lua un asemenea angajament.

Zilele trecute am stat din nou de vorbă cu edilul comunei Constantin Daicoviciu, iar el ne-a spus că aici se va face Baza de agrement Căvăran, investiţia urmând să cuprindă un teren sintetic de minifotbal, care, la ora actuală, este aproape finalizat, se mai lucrează doar la vestiare, plus două bazine de înot.

„Este vorba despre un bazin pentru adulţi, cu o adâncime de 1,50 metri, şi unul pentru copii, cu adâncimea de 60 de centimetri, ambele urmând să fie aprovizionate cu apă de la acest foraj din apropiere. În prima fază, baza de agrement va fi în aer liber, neacoperită, şi va funcţiona doar în perioada de vară, dar apoi – m-am interesat deja şi am aflat că există fonduri pentru continuarea acestor lucrări – vom acoperi întreaga investiţie, atât terenul de minifotbal, cât şi cele două bazine, în sistem «balon», ca să poată fi folosite şi pe perioada iernii. La ora actuală, întreaga investiţie este finanţată din bugetul local, ea ridicându-se la aproximativ 150.000 de euro, iar pentru acoperire vom căuta alte surse din care să luăm banii. Noi am vrut să finalizăm totul în perioada asta, de vară, dar lucrările se derulează mai încet decât am fi dorit, însă, cum termenul de finalizare este anul acesta, sigur ne vom încadra în el”, a mai spus Daniel Boambeş.

Sonia BERGER