0 4 minute 1 an

Zi tristă 13 decembrie, şi aşa va rămâne mereu în amintirea mea, pentru că azi a plecat dintre noi, în Ţinutul Fără de Dor, marele doinitor Iosif Ciocloda, cel care mi-a fost coleg la „Doina Banatului” din Caransebeş şi mi-a ţinut tovărăşie în multe spectacole susţinute pe scenă sau la televiziune, dar mai ales mi-a fost un bun şi mare PRIETEN.

Iosif Ciocloda s-a născut în data de 1 octombrie 1937, în satul Borlovenii Vechi, comuna Prigor. La vârsta de 5 ani s-a stabilit cu familia în comuna Mehadica, localitatea natală a mamei sale. Marele artist a dovedit calităţi vocale de mic copil, ieşind în evidenţă la serbările şcolare. Întrebat de la cine moşteneşte talentul, spunea că mama sa avea o voce deosebită, fiind cunoscută în toată zona drept cea mai bună bocitoare. Vocea sa i-a plăcut taragotistului Iosif Milu, artist emerit, care venea acasă cu ocazia Rugii de la Mehadica şi care dorea să-l ducă la Ansamblul „Ciocârlia” din Bucureşti, însă situaţia familială nu i-a permis să părăsească satul natal.

Deşi şi-a început activitatea de solist de muzică populară în 1962, debutul s-a produs în 1970, cu Orchestra Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, condusă de regretatul artist Guţu Gore, continuând în aceeaşi orchestră, sub bagheta lui Nicolae Perescu, unul dintre cei mai mari dirijori din Banatul Montan, din ultimele decenii. Tot în această perioadă realizează prima emisiune la TVR.

În 1972 a plecat de la „Reşiţeana” la Ansamblul „Semenicul”. Cu acest ansamblu iese pentru prima dată peste hotare, în Elveţia, apoi în Anglia, Danemarca, Suedia, Italia, Belgia, Olanda, Franţa şi fosta Iugoslavie. Totodată, colaborează cu Ansamblurile „Cindrelul” din Sibiu, „Ţarina” din Turda, precum şi cu orchestrele din Arad, Oradea şi Cluj-Napoca.

Iosif Ciocloda a venit din părţile Almăjului şi a adus pe scenă tonalităţile calde ale muzicii acestor locuri. Putem spune că Iosif Ciocloda este sensibilul doinitor cu un stil propriu, inimitabil, fiind înzestrat cu o voce de tenor ce acoperă trei octave.

S-a lansat cu cântecele „Munte, munte, Semenic”, „M-am gândit, mamă, să-ţi cânt”, „Mândri-s junii prin  Banat” sau „Rozmarin Bănăţenesc”. Aceste melodii, precum şi altele, au fost înregistrate la Electrecord, dirijor fiind George Vancu. Datorită talentului său, Iosif Ciocloda a fost angajat la „Doina Banatului” în 1976, avându-l ca dirijor pe Laci Perescu. Aici continuă turneele în ţară şi participă la Festivalul „Cântarea României”, obţinând titlul de Laureat, alături de Maria Ciobanu şi Sofia Vicoveanca. Melodiile înregistrate devin piese de rezistenţă în melosul bănăţean, iar „Satule, grădină mândră”, „Spune mamă-adevărat”, „Nu ţi-o fi, mamă, păcat” le regăsim pe buzele iubitorilor de muzică adevărată. În anul 1997 s-a pensionat şi s-a retras împreună cu soţia în casa părintească din Mehadica.

În luna decembrie 2018, administraţia locală i-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Caransebeş.

Ştefan ISAC