0 2 minute 2 ani

Sâmbătă, 23 iulie, în cadrul Festivalului de film de la Caransebeş a fost difuzată producţia Studiourilor Walt Disney, „Encanto”, comedie muzicală fantasy animată pentru copii, care au fost în număr mare la eveniment.

Puţină lume ştie însă că îndrăgita interpretă de muzică populară Lia Lungu, cu glasul său duios și felul aparte de a combina obiceiurile și tradiția prin folclor, a conturat un personaj crucial și deopotrivă mirific în persoana Abuelei, bunica plină de înțelepciune și farmec a familiei Madrigal, a cărei voce a fost în acestă peliculă foarte bine primită, atât de public, cât şi de critici.

Lia Lungu, despre care am mai scris în ziarul nostru, și-a petrecut copilăria în Banat, la Domaşnea, zona de unde provenea tatăl ei. Studiile liceale și tehnice le-a făcut la Liceul 2 Pedagogic din Caransebeș, Școala de Artă la Timișoara, şi a urmat Facultatea de Jurnalism și Relații Publice Universitatea „Spiru Haret” din București.

Prin concurs, Lia Lungu a devenit solistă vocală la Ansamblul profesionist de cântece și dansuri Timișoara. Pentru un timp, a fost solistă vocală la „Doina Banatului” din Caransebeș,  dirijată de Nicolae Perescu şi apoi de Laci Perescu. A urmat angajarea ei ca solistă vocală la Ansamblul ,,Banatul” din Timişoara, condus de Gelu Stan, cu care a debutat în 1973 la Radio Timişoara, înregistrând primele şase piese, preluate de Electrecord pe discul intitulat Interpreţi din Banat.

După Revoluție, ea a plecat în turneu în America și Canada, hotărând să rămână în Statele Unite.

Bianca METEŞ