0 2 minute 3 ani

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul României a alocat, în ședința de miercuri, 28 iulie, a Executivului, 630 de milioane de lei, sumă care poate fi împrumutată autorităților locale, pentru a asigura prefinanțarea și contribuția proprie la investițiile cu finanțare europeană sau națională.

Sumele, ne-a spus Andrei Ungur, secretar de stat în acest minister, vor fi acordate sub forma unor împrumuturi din Trezoreria Statului, cu o dobândă preferențială.

Ordonanța de Urgență prevede, pentru aceste împrumuturi, o dobândă cu până la de două ori mai favorabilă față de valorile de pe piața bancară. Astfel, dobânda va fi calculată după valoarea ROBOR din ultimele 3 luni respectiv 1,52% în momentul de față, la care se adaugă o marjă de 1% până la 1,5%, în funcție de perioada de rambursare contractată, de până la 3 ani, respectiv de până la 5 ani.

Unităţile și subdiviziunile administrativ-teritoriale pot solicita, inclusiv pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, împrumuturi din venituri din privatizare, termenul-limită fiind 1 noiembrie a.c. Solicitările vor fi depuse la Direcțiile generale regionale ale finanţelor publice, Administraţiile judeţene ale finanţelor publice, pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, ne-a mai spus Andrei Ungur.

Bianca METEŞ