0 3 minute 2 ani

Având în vedere că în ultimul timp apar tot felul de informații sau păreri legate de Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, vreau să aduc unele lămuriri cu privire la construcția acestui program.

Acest program face parte din PROGRAMUL DE GUVERNARE al PARTIDULUI NAŢIONAL LIBERAL și a fost aprobat în data de 3 septembrie 2021 de către Guvernul de coaliție PNL-USR-UDMR (la data aceea PSD nefăcând parte din guvern), după o muncă de analiză și documentare, făcută la Ministerul Dezvoltării, de câteva luni. Prioritățile acestui program au fost, în ordine, alimentarea cu apă, sistemul de canalizare, asfaltarea drumurilor și sistemul de distribuție a gazelor, printr-un subprogram, bugetul total fiind de 50 miliarde de lei inițial, suplimentat ulterior cu încă 15 miliarde de lei.

Programul PNL „Anghel Saligny” este primul program de investiții din România cu sume prealocate pentru TOATE localitățile din România (ulterior, similar s-a procedat și cu prioritățile din PNRR), astfel încât UAT-urile să poată avea acces la finanțare, indiferent de culoarea politică.

Fac această precizare pentru că văd că încă sunt primari care au impresia că apartenența (sau migrația) la un partid sau altul le poate aduce finanțarea dorită, promisiuni sau scuze de acest gen neavându-și rostul într-o astfel de conjunctură, legate de Programul PNL „Anghel Saligny”.

Alocările financiare se fac strict pe criteriile de prioritizare, raportate de numărul locuitorilor din localitate, ordinea transmisă de administrațiile locale și alte date statistice ce țin de județ, în baza unui algoritm tehnic, fără influențe traficate sau negociate de politicieni ori partide politice.

Așadar, vechile metehne când se mergea cu proiectul în brațe însoțit de nu știu ce persoană mai influentă prin partid sau minister au dispărut, Premierul Nicolae Ciucă impunând reguli clare, transparente și corecte pentru Programul PNL „Anghel Saligny”.

Ca să nu mai fie loterie şi anunțuri pompoase cu privire la finanțări, le spun caransebeșenilor ca prin acest program al Partidului Național Liberal, municipiul de pe Timiș și Sebeș va primi în prima etapă de la Guvernul condus de Premierul Nicolae Ciucă suma de 13,6 milioane de lei pentru modernizare străzi și, în a doua etapă, suma de 11,3 milioane de lei pentru modernizare și extindere trotuare.

Andrei UNGUR