0 2 minute 1 an

După tragedia petrecută, acum o săptămână, în Turcia, după seismul extrem de puternic de acolo, iată că astăzi, la ora 16:58:07 a avut loc un cutremur şi în România, în localitatea Dobriţa, judeţul Gorj.

Intensitatea acestuia a fost de 5,2 pe scara Richter. A fost un cutremur de suprafață, deoarece s-a produs la adâncimea de 15 km și a durat aproximativ 20 de secunde. La Caransebeş, aflat la doar câteva zeci de kilometri de Dobriţa, el s-a simţit uşor şi a fost însoţit de un sunet înfundat.

Seismul a mai avut un şir de replici, dintre care cea mai puternică s-a înregistrat la ora 17:13:29 şi avut loc replică de 2,4 grade pe Richter. Fenomenul este deocamdată cel mai puternic care s-a produs în România, în anul 2023. Cel mai puternic seism înregistrat în ţara noastră în ultimii 30 de ani a avut magnitudinea de 6 grade pe scara Richter şi a avut loc  în 27 octombrie 2004.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că, în cazul seismelor, RO-ALERT nu difuzează notificări anterior producerii acestora.

Bogdan NAUM