0 4 minute 7 luni

Abia întors din Austria, salvamontistul caransebeşean Cristian Brecica, cel despre care am scris în mai multe rânduri şi de fiecare dată doar de bine, ne-a trimis un apel, un semnal de alarmă, un adevărat strigăt de ajutor. Printre altele, el s-a numărat printre salvatorii români care au luat parte la misiunile din Turcia, de după cutremurul înregistrat în această ţară la începutul anului, ambii fiind decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis. În plus, Cristian Brecica şi căţeluşa Vreni compun prima unitate canină Salvamont brevetată în România.

„Nu îmi vine să cred ce am aflat în aceste zile de început de iarnă, acum, la întoarcerea mea acasă din Austria… Vreau să încep prin a spune că Salvamont România înseamnă salvatori din pasiune, o stare de spirit formată în decenii de voluntariat, dăruire totală, profesionalism și seriozitate. Este cumplit astăzi, în preajma unui nou sezon de iarnă dificil pentru salvamontiști, să aflu cum că actualii guvernanți s-au gândit ei bine să reducă numărul de salvamontiști, care oricum erau în deficit de efective la nivelul țării, ba, mai mult, să desființeze o serie de servicii sau să le subordoneze unor structuri care n-au de a face cu această activitate, măsură care, astfel, ar urma să salveze bugetar România… Penibil și hilar… Incredibil cum niște neaveniți pot decide asemenea măsuri care țin de siguranța și salvarea oamenilor. Astăzi suntem structura unică de urgență a Departamentului pentru Situații de Urgență din România, în ceea ce privește securitatea, salvarea și evacuarea oamenilor accidentaţi, sau aflaţi în situații-limită în munți.

Curios lucru este cum suntem batjocoriți de o clasă politică ignorantă şi căreia nu-i pasă de nevoia omului aflat între viață și moarte în cele mai complexe situații din munți! Ce trebuie să facem mai mult decât am făcut până acum? Se vrea extincția salvamontiștilor? Se vrea distrugerea unei structuri care prin forțe proprii, pasiune, dăruire și profesionalism a devenit în prezent o structură profesională unică, respectată la cel mai înalt nivel în lume???! Asta înseamnă „România lucrului bine făcut”?!!! Să sperăm că nu, iar cei care decid în fruntea României bunul mers social vor lua deciziile înțelepte, care să fie în folosul oamenilor aflați în dificultate în munți, de cele mai multe ori între viață și moarte. Dumnezeu să ne îndrume în deciziile pe care le vom lua, astfel încât viața și siguranța oamenilor din munți să fie prioritatea noastră, fără vreo legătură cu fanteziile unor politicieni.

Eu nu sunt angajat Salvamont, dar sunt salvamontist de o viață și știu cum s-a clădit ceea ce este astăzi această structură. Este rușinos ceea ce se întâmplă în aceste zile. Dacă nu se opresc din această iniţiativă pe care eu aş cataloga-o drept «iresponsabilă», vor nărui 50 de ani de muncă, de dezvoltare şi, implicit, de evoluţie a Salvamontului din România!, se arată în mesajul lui Cristian Brecica.

Bogdan NAUM