0 2 minute 3 ani

Cunoscutul scriitor şi filosof Ioan Murariu (Kaleve), de la Obreja, a decedat în această dimineaţă, la Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş, la vârsta de 74 de ani. El era internat, împreună cu soţia, în Secţia COVID, chiar dacă era vaccinat cu toate cele trei doze.

Ioan Murariu a fost profesor de filosofie la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Caransebeş, conf. univ. la Universitatea de Vest din Timişoara, şi era doctor în filosofie, fiind totodată şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

În urmă cu doar o lună, îşi lansase ultimul volum din trilogia care alcătuieşte „Hronicul alienării”, o lucrare vastă care se întinde pe 1.400 de pagini. De-a lungul vieţii a publicat peste 15 cărţi, precum şi numeroase studii şi eseuri cu caracter filosofic.

„Mişcarea postdecembristă a deschis uşi iremediabil închise, a sfărâmat bariere, a dărâmat presigii bine întemeiate pe lipsa concurenţei, pe monopolul presei. Pentru Ioan Kaleve a însemnat spargerea unei încătuşări bine organizate de cei care nu doreau a fi puşi în faţa unei poezii care nu se închega în tiparele admise. Era nevoie de curaj estetic pentru a-i publica textele. El însă exista printr-o poezie, pentru o poezie care spărgea uzanţele. Nici anti, nici pro, era pur şi simplu în afara normelor. Lucrările sale erau profund împotriva regulilor, asociale, neconvenţionale, rebele… Ioan Kaleve este unul dintre poeţii cu care lumea – o orientare literară – se începe”, scria criticul literar Călin Chincea despre Ioan Kaleve.

„Sunt Ioan Kaleve, un filosof de orientare pozitivist, pragmatică explicită”, se descria acesta în Monitorul Cultural online.

Sonia BERGER