0 2 minute 3 ani

În cadrul ultimei şedinţe a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin au prezentat o informare privind rețeaua de cămine care găzduiesc această categorie de cetăţeni.

Una dintre aceste instituţii publice aflate în zona Caransebeşului este Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Constantin și Elena” din municipiu, care are o capacitate de 30 de locuri, dintre care doar 12 sunt ocupate. Aici, costurile se prezintă astfel: persoane dependente – 4.213 lei/lună/beneficiar; persoane semidependente – 2.846 lei/lună/beneficiar; persoane independente – 2.145 lei/lună/beneficiar.

Căminul pentru Persoane Vârstnice Sacu are o capacitate de 35 de locuri, din care 21 sunt ocupate, costurile aprobate pentru anul în curs fiind aceleaşi ca şi în cazul Caminului „Sf. Constantin și Elena” din Caransebeş.

În ceea ce priveşte Centrele private pentru persoane vârstnice situate în zonă, unul este Casa pentru Bătrâni „Sf. Treime”, care aparține Fundației Așezământului Monahal Social Glimboca. Aceasta are o capacitate de 60 de locuri, în prezent fiind ocupate 50 dintre acestea. Persoanele dependente adăpostite aici plătesc 4.000 lei/lună/beneficiar, persoanele semidependente – 2.900 lei/lună/beneficiar, iar cele independente – 2.400 lei/lună/beneficiar.

La Oţelu Roşu funcţionează Centrul pentru Adulţi și Bătrâni în Dificultate, care aparţine Fundaţiei Humanitas PRO DEO. Centrul are o capacitate de 35 de locuri, în prezent fiind ocupate 33. Costurile aprobate pentru acest an sunt: persoane dependente – 3.000 lei/lună/beneficiar; persoane semidependente – 2.500 lei/lună/beneficiar; persoane independente – 2.000 lei/ lună/beneficiar.

În informare se mai arată că aproximativ 90% dintre beneficiarii și personalul care lucrează în centrele rezidențiale au fost vaccinați împotriva SARS-COV-2.

Geanina LUCA