0 4 minute o lună

Cu toate că, la nivel național, desfășurarea acțiunii era incertă, datorită alegerilor prezidențiale de duminică, totuși, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș organizează sâmbătă, 17 mai, Noaptea Europeană a Muzeelor.
Conform informațiilor furnizate de Diana Țîrdea, managerul instituției, sâmbătă, între orele 16 și 19, va avea loc vizitarea orașului antic Tibiscum, transportul fiind gratuit, cu plecarea din fața Muzeului Caransebeș.
La ora 16, vor fi vernisate expozițiile „Bănci și instituții de credit din Caransebeș în perioada interbelică”, realizată în colaborare cu Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale, și „Depozite de bronzuri din colecția Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș”.
De la ora 17 vor avea loc spectacolele de dansuri populare susținute de Ansamblurile „Zestrea Gugulanilor”, coregraf Simion Dragalina, soliști Nicoleta Goanță, Daria Coșariu, Patricia Munteanu și Maria Rusnac, și „Slătinioara”, coregraf Dorin Cucuruz, precum și, de la ora 18, suita de orchestră a Ansamblului Profesionist „Virtuozii Semenicului”, precum și 18.10 recitalurile susținute de Petrișor Derlean și Adelina Ifca.
Ansamblul „Junii Gugulani”, coregraf Adrian Jurchescu, soliști Diana Ștefănuc, Daniel Lința și Adela Jurchescu, va oferi, de la ora 18.30, un spectacol de dansuri populare, iar de la ora 19 vor urca pe scenă Maria Morman și Melisa Abălașei. De la ora 19.20 sunt programate un spectacol de dansuri populare oferit de Ansamblul „Mugurași” din Constantin Daicoviciu, coregrafi Cristina Dedar și Trandafir Corneanu, solist Ștefan Cerna, și recitalurile susținute de Clara Trandafir și Elisa Lupu, de la ora 20 va fi un recital Ramona Vița cu participarea Ansamblului Profesionist „Virtuozii Semenicului”, pentru ca programul artistic să se încheie cu un spectacol al Ansamblului „Armenișana Mică”, coregraf Mitru Dragomir, soliști Paula Mariana Dragomir, Petru Vela și Nicola Marisa Botoș, care va fi între orele 20.30-21.
Totodată, la sediul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță vor putea fi vizitate expozițiile „Bănci și instituții de credit din Caransebeș în perioada interbelică”, organizată în colaborare cu Serviciul Caraș-Severin al Arhivelor Naționale, fotoexpoziție ce cuprinde fotografii cu instituțiie de credit, documente, corespondență, statute, tabele cu acționarii etc., „Tradiția ne unește!”, expoziție de costume populare și piese de port popular din colecția instituției-gazdă și a și a artizanului popular Marinela Pukansky Seracin din Zervești, cea de Artă contemporană „Ion Sălișteanu și Ioana Stepanov”. Alte expoziții ce vor putea fi văzute sunt „Aspecte din Istoria Regimentului de Graniță Nr. 13”, ce dezvăluie crâmpeie din istoria Banatului de Munte, generali din Granița militară bănățeană, arme și documente, „Aspecte etnografice specifice Banatului de Munte” – interior țărănesc, obiceiul de nuntă, stâna, unelte de prelucrat lâna, unelete folosite la munca câmpului, Casa pădurarului, din localitatea Marga, o casă specifică Banatului de Munte, care are în interior toate elemntele unei case de mijloc de secol XIX, și Moara cu ciutură, o instalație utilizată pentru prelucrarea cerealelor, care folosea forța hidraulică.
La ultima ediție a acestui circuit muzeal au participat aproximativ 1.000 de caransebeșeni, de la elevi și studenți, la pensionari, cu toții pasionați de istorie și cultură, conduși în tainele trecutului de specialiști din cadrul instituției-gazdă.
Bianca METEȘ