0 2 minute 6 luni

Cei 34 de ani trecuţi de la Revoluţia din 1989 au fost marcaţi la Caransebeş joi, 21 decembrie, ziua în care, atunci, oraşul a fost declarat liber de comunism, printr-o manifestare care a debutat la orele dimineţii în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului. În sală au fost reprezentanţi ai Asociaţiei Luptătorilor în Revoluţia din Decembrie ’89, oaspeţi ai acestora veniţi de la Timişoara, dar şi reprezentanţii administraţiei locale – administratorul public Florin Bogdea, precum şi consilieri locali.
După Aurel Păsat, care ţinut să le reamintească celor prezenţi faptul că, împreună cu Timişoara, Caransebeşul a scris istorie în acel decembrie 1989, a vorbit un alt revoluţionar cu rol activ în acele evenimente, Dan Avram. „Am fost al treilea oraș din țară care ne-am eliberat de comunism, sau așa am crezut. Viața, până acum, nu ne-a demonstrat că ne-am eliberat de toate tarele comunismului. Merităm această jumătate de oră de prețuire din partea tuturor!”, a spus acesta.
Au mai luat cuvântul în Aula „1 Decembrie 1918” revoluţionarul timişorean Dumitru Curiban şi city-managerul Florin Bogdea, după care Corul „Floralia”, dirijat de Maria Poneţchi, a oferit celor prezenţi un scurt program de colinde.
Participanţii la manifestare au depus apoi coroane la Monumentul Revoluţiei din Piaţa centrală şi au participat la slujba de pomenire a eroilor-martiri din Decembrie 1989 oficiată în Catedrala Episcopală, după care s-au deplasat, prin oraş, până la Monumentul Eroilor din vecinătatea Cercului Militar, unde au depus din nou coroane.
Bogdan NAUM
Foto: Roland Liviu BĂRAN