0 2 minute 1 an

Timp de trei zile, în perioada 19-22 iunie, în Munţii Făgăraş s-a desfășurat Tabăra națională de pregătire a unităților canine Salvamont pentru căutarea în mediu natural, organizată de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Consiliul Judeţean Argeş, prin Salvamont Argeș.  Evenimentul a fost organizat la Cota 2000 de pe Transfăgărăşan și a reunit salvatori din 14 județe, respectiv Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Prahova, Sibiu și Suceava.

În această perioadă, au participat la exerciții de căutare și activități specifice 17 conductori salvatori montani cu 23 de câini, judeţul nostru fiind reprezentat de Cristian Brecica şi căţeluşa Vreni, dar şi de un border collie tânăr, Negrilă, de la Câinii SAR Gugulania Caransebeş.

„A fost o pregătire de căutare pe suprafaţă, iar Vreni, la 10 ani trecuţi, ajunge şi semnalează prin lătrat victima, sub un minut din momentul lansării, iar asta în condiţii de munte, teren cu zăpadă şi stâncă, pe o suprafaţă de 3 hectare… Nu doar rapidă, ci şi exactă, fiindcă deviza noastră este «În slujba vieţii, pentru ca ceilalţi să trăiască!».  E un adevărat dar din partea lui Dumnezeu pentru mine şi familia mea. Din păcate, nu şi pentru cei care ar trebui să ne folosească şi să ne dea identitate în Caraş-Severin. Cât despre participarea noastră la această tabără, ea a fost posibilă datorită familiei,  unor prieteni şi frați… Mulţumim”, ne-a spus Cristian Brecica.

Bogdan NAUM