0 3 minute 6 luni

Consiliul Județean Caraș-Severin, prin Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, în colaborare cu Cercul de lectură „Fărâmituri de lectură cu ceai” organizează, în data de 9 decembrie, la ora 12.00, expoziția de sculptură în lemn intitulată „Scuturatul Pomilor din Rai”, aparținând artistului bănățean Bata Marianov.

Vernisajul expoziției va avea loc în sala festivă a Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.

„Cu această ocazie, artistul își dezvăluie și ipostaza de scriitor, lansându-și două dintre cele mai recente cărți apărute: «Convalescența virilă», apărută în 2021, respectiv «Și câinii pleacă în exil», apărută în 2023.

Dr. Ovidiu Laurențiu Roșu și scriitorul Marcel Tolcea vor face prezentarea celor două cărți.

Discursurile celor doi literați vor fi urmate de proiecția filmului «Bata Marianov: scuturatul Pomilor din Rai», scenariul și regia fiind semnate de Ioan Cărmăzan, iar comentariul de specialitate îl are ca autor pe reputatul critic de artă Pavel Șușară, profund cunoscător al operei protagonistului evenimentului.

Manifestarea se va încheia pe ritmuri de jazz, alături de muzicianul Liviu Butoi, care va susține un microrecital la clarinet și saxofon.

Sârbul-român stabilit în Germania de ani buni, sculptor, pictor şi scriitor, pecum și membru al Uniunii Scriitorilor din Serbia, care locuiește în două limbi – română și sârbă, Bata Marianov și-a lăsat amprenta pe multe evenimente social-culturale din județ.

Colaborator și invitat de onoare al fostului primar al Caransebeșului, Marcel Vela, actual senator și președinte al PNL Caraş-Severin, încă de la primul Simpozion de Sculptură Monumentală în Lemn, artistul se reîntoarce în urbe ca acasă, onorând invitația managerului interimar al muzeului, Diana Țîrdea.

Artistul migrează artistic din sculptarea lemnului și a pietrei, la sculptarea cuvintelor cu dalta sentimentelor cărora le dă libertatea artistică de a locui în sufletul cititorului”, se arată pe pagina de socializare a Organizaţiei PNL Caraş-Severin.

Intrarea este liberă.

Mădălina DOMAN