0 4 minute 12 luni

Recent, pe pagina de Facebook Europol Caraş-Severin a apărut o postare în care, sub titlul „2 morţi, 8 răniți și multe familii îndurerate”, se arată că situaţia dramatică înregistrată pe DN 6, „Drumul morţii”, cum mai fost denumit, se datorează „incompetenței «eternilor împuterniciți» care au luat decizia, în luna septembrie 2022, să mute Biroul Drumuri Naționale și Europene, din cauza unor polițiști incomozi care amendau afaceriști din zonă”. În final, autorii postării se întreabă: „Câți mai trebuie să moară pentru a fi luate măsuri și pentru a renunța la ofițeri făcuți la apelul bocancilor, cu proptele politice?!”.

Astăzi, am primit la redacţie un comunicat în care se arată că, având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la afirmațiile făcute de reprezentații unui sindicat care susțin că ,,numărul mare de accidente cu victime pe DN 6 este și o consecință a mutării Biroului Drumuri Naționale și Europene”, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin este abilitat să facă o serie de precizări.

„Având în vedere numărul mare de accidente rutiere produse pe DN 6, în județul Caraș-Severin, în primele 8 luni din 2022, precum și gravitatea consecințelor acestora, 53 de accidente rutiere (+11), în urma cărora au decedat 12 (+8) persoane, 25 de persoane au fost rănite grav (+19) și 53 de persoane rănite ușor (+4), la data de 19 septembrie 2022, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin a dispus stabilirea sediului Biroului Drumuri Naționale și Europene, din Municipiul Reșița în Municipiul Caransebeș, cel mai apropiat municipiu de DN 6, acesta fiind cel mai tranzitat tronson de drum din județul Caraș-Severin. Măsura a fost dispusă pentru eficientizarea activității structurii, astfel încât activitatea de instruire, coordonare și control a polițiștilor, aflați sub coordonarea directă a șefului de birou, să se realizeze unitar. Prin aceste măsuri s-au urmărit, în principal, scăderea numărului accidentelor rutiere și, implicit, creșterea gradului de siguranță rutieră. Așadar, numărul accidentelor rutiere înregistrate după dispunerea acestei măsuri, în perioada 19 septembrie – 31 decembrie 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, a arătat faptul că pe DN 6 au fost înregistrate 12 accidente grave, cu unul mai puțin față de perioada similară a anului 2021. Numărul persoanelor decedate a scăzut cu peste 42%, 8 persoane decedând în perioada de referință, față de 14 persoane decedate în 2021. De asemenea, numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu aproximativ 25%. Totodată, în acest an, în perioada 1 ianuarie – 1 mai, pe DN 6 au fost înregistrate 6 accidente rutiere grave, cu aproximativ 30% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut, în urma cărora au decedat 3 persoane, față de 6 în primele 5 luni din 2022, și 4 au fost rănite grav, comparativ cu 9 în aceeași perioadă din 2022. Precizăm că pe DN 6 sunt planificate în serviciu, în medie, zilnic, 4 echipaje de poliție rutieră, care acționează pe acest tronson de drum, concomitent cu echipajele planificate în serviciu la nivelul celor două secții de poliție rurală, care au competență teritorială pe DN 6. Intervenția la evenimente se realizează conform procedurilor, pe principiul «cel mai apropiat polițist de locul evenimentului intervine», până la sosirea echipei de cercetare la fața locului”.

Bogdan NAUM