Chiar dacă astăzi a plouat, uneori chiar şi cu găleata, de Ziua Mondială a Romilor, sărbătorită în 8 aprilie, la Caransebeş a avut loc o petrecere de zile mari. Aşadar cu o zi mai devreme, Primăria municipiului, Casa de Cultură „George Suru” şi Asociaţia de Cultură şi Educaţie de Dezvoltare a Romilor Caransebeş au organizat la Târgul de Vite o manifestare care a cuprins parada cailor de rasă, festivitatea de premiere a concursului, fiind răsplătite cu diplome, cupe şi medalii nu doar cele mai frumoase, pure, din punct de vedere al rasei, dar şi dresate exemplare, ci şi proprietarii acestora, un spectacol de cântec şi joc ţigănesc, o masă tradiţională „La Ceaunul turbat” şi focul sacru de şatră.
La parada cailor de rasă au participat crescători veniţi din judeţele Timiş, Hunedoara, Mehedinţi, Arad, Suceava şi, bineînţeles, din Caraş-Severin.
„În 8 aprilie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Romilor. Noi am căutat să ne ducem spre originile lor, spre felul în care au venit în Europa, călare, adică, şi atunci am organizat astăzi o expoziţie cabalină, în care să fie etalate frumuseţea şi dresajul cailor”, a spus Ioan Cojocariu, managerul Casei de cultură.
Cât timp juriul, format din Virgil Grancea din Haţeg, Dorin Ursu din judeţul Timiş şi Coriolan Hudaşco din Caransebeş, geambaşul-şef al Banatului Montan, a hotărât pe cine să premieze, în faţa scenei pe care a cântat o formaţie din Maciova condusă de Nicolae Cârpaci – Şîţ s-a încins o horă în care s-au prins viceprimarul Felician Pasere şi city-managerul Florin Bogdea, ambii „echipaţi” cu pălăriile de rigoare.
Câştigătorii concursului cabalin au fost Alin Stoichină din Băile Herculane, Tudor Franţ din Buchin şi David Băţălan din Haţeg, diplomele şi cupele fiindu-le înmânate de Vasile Cioran, preşedintele Asociaţiei de Cultură şi Educaţie de Dezvoltare a Romilor Pipirig Nord.
Un moment mult aşteptat a fost prezenţa pe scenă a lui Dani Olan, concurent la concursul „Românii au talent” difuzat de Pro TV, care, cum altfel, s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor. De asemenea, au prezentat o suită de dansuri ţigăneşti membrii Ansamblului ,Junii Gugulani”, coregrafi Adrian şi Adela Jurchescu.
Şi chiar dacă, aşa cum spuneam, aproape tot timpul a plouat, asta nu i-a împiedicat pe participanţi să se bucure de masa tradiţională şi să se strângă în jurul focului de şatră din finalul manifestării.
Bogdan NAUM