0 3 minute 3 ani

Județul Caraș-Severin a fost ultima și, posibil, și cea mai complicată dintre aventurile celor de la Asociaţia Tăşuleasa Social, iniţiatoarea proiectului Via Transilvanica, susţin membrii acesteia pe grupul lor oficial.

„Atât noi, echipa de la Tășuleasa Social, cât și comunitatea de acolo, am depus eforturi uriașe pentru a marca tronsonul din acest județ. Am cărat borne cu elicopterul acolo unde nu aveam drum, am reușit să închiriem o fostă cale ferată pentru a face trecerea din Hunedoara spre Caraș-Severin și am fost pregătiți să schimbăm planul de mai multe ori, până să lansăm drumul în 24 iulie, la Gărâna.

Ne așteptăm să ia timp până când comunitatea percepe acest drum ca fiind parte din ea, nu un intrus, nu o piază rea. Lucrul acesta se vede acolo unde drumulcareuneste a împlinit niște ani, unde oamenii au început să îl parcurgă, unde avem părinți de drum și localnicii și-au dat seama că ei sunt actorii principali ai acestui proiect. Asimilarea drumului este un proces și durează. Dar totuși, de ce distrugem?

Cu multă amărăciune, împărtășim cu voi și lucrurile mai puțin bune, cele dezarmante și alarmante, cum e și vestea pe care v-o aducem astăzi. Niște drumeți ne-au trimis imaginile de mai jos și ne-au spus că marcajele au fost distruse pe porțiunea de la Drumul Național Herculane – Târgu Jiu, care urcă spre Ineleț, în județul Caraș-Severin. S-a încercat și distrugerea unei borne, iar T-urile portocalii au fost răzuite complet de pe scoarța copacilor. De ce distrugem?

Noi sperăm că răspunsul are legătură cu un fel de frică de necunoscut și că Via Transilvanica va primi toate șansele necesare, să devină parte din comunitate, să fie acceptată și iubită. Pentru că atunci când unii distrug și alții reconstruiesc în mod repetat, când unii fac și alții desfac, avem o problemă.

Așa că vom repara, vom reconstrui. Dar adevăratele cărămizi care susțin construcția drumului sunt oamenii, comunitatea, cei care își însușesc drumul”.

Mădălina DOMAN