0 3 minute 3 zile

Conform celor de la Rewilding Romania, specia a fost observată în bazinul inferior al Timișului, pe raza comunei Teregova, și pe râul Strei, pe raza comunei Bretea Română, județul Hunedoara.
În ultimele săptămâni, membrii din teren ai echipei Rewilding au monitorizat atent zonele în care au observat urme care indicau prezența castorului.
„Castorul, la fel ca și zimbrul, este o specie-cheie a ecosistemului. Prezența și activitatea speciilor- cheie creează condiții bune de viață pentru numeroase alte specii. Și, la fel ca și zimbrul, și castorul este o specie care a revenit din pragul extincției.
La începutul secolului 20, mai existau doar 1.200 de castori, izolați în opt zone din Eurasia, chiar dacă dovezile istorice arată că în secolul 12 arealul speciei acoperea aproape întreaga Europă.
După mai mult de un secol de absență a castorului în România, un grup de cercetători din cadrul ICAS – Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov, printr-un proiect comun cu cercetători ai Ministerului Mediului din Bavaria, au readus această specie în România, în speranța de a forma o populație viabilă.
Acest lucru s-a petrecut în perioada 1998-2003, după efectuarea unui studiu de diagnoză a habitatelor. Astfel, 182 de exemplare de castor au fost importate din Germania și eliberate pe trei dintre cele mai importante râuri din România: Olt, Mureș și Ialomița. (Sursa: https://www.beaver.icaswildlife.ro/)
Castorii sunt ingineri ai naturii și specie protejată prin „Directiva Habitate” a Consiliului Europei 92/43/EEC transpusă în OUG Nr. 57/2007.
Întoarcerea castorului în mod natural pe râurile Timiș și Strei este o veste bună pentru natură, dar și pentru oameni, deoarece prezența acestor animale este un bun indicator pentru un habitat sănătos, în care trăim alături de o natură bogată, care atrage turiști într-o explorare responsabilă a biodiversității zonei”, au mai scris cei de la Rewilding Romania pe pagina oficială.
Sonia BERGER

Lasă un răspuns