0 3 minute 1 an

În freamătul pregătirii Sărbătorii Nașterii Pruncului Iisus, acum 34 de ani democrația se năștea în România cu mari sacrificii, dar cu speranță.
Să nu-i uităm la ceas de sărbătoare nici pe Eroii Revoluției din Decembrie 1989 din Banat.
După ce Timișoara a devenit primul oraș liber din România al anului 1989, iar evoluția evenimentelor în perioada 16-20 decembrie a luat amploare, locuitorii Caransebeșului au înfruntat ploaia de gloanțe din seara de 21 decembrie 1989, după ce încă din 16 decembrie aici au avut loc primele arestări.
Alături de revoluţionarii din Reșița, care își cereau dreptul la libertate și democrație, revolta bănățenilor din 21 decembrie va conduce la preluarea controlului administrației de către manifestanții aflați în stradă, astfel încât municipiile de pe Bârzava, Timiș și Sebeș au devenit, în seara zilei de 21 decembrie 1989, printre primele orașe libere ale României. Alături de Timișoara, Lugoj, Arad, Hunedoara și Cugir, au fost recunoscute oficial, prin lege a Parlamentului României, ca orașe martir.
Astfel, Vestul țării își trăia prin jertfe de sânge primii zorii ai noii libertăți.
Să păstrăm în memoria inimilor noastre amintirea acestor Eroi și să le ducem, împreună, povestea mai departe.
Astăzi România este o țară europeană care face pași constanți către o viață demnă și democratică, beneficiind de toate drepturile unei societăți civilizate, respectată și apreciată între națiunile lumii.
Dreptul de a vota, libertatea de mișcare și opinie, apartenența NATO și UE, toate dovedesc faptul că țara noastră s-a înscris pe circuitul bun, chiar dacă tânăra noastră democrație nu este perfectă, dar este perfectibilă prin aportul fiecăruia dintre noi.
O parte din visul Eroilor noștri s-a împlinit, iar nouă ne rămâne acum doar datoria patriotică de a avea ca priorități, în prezent și viitor, valorile fundamentale ale acestor eroi: Familia, Credința și Iubirea de țară!
Veșnică pomenire Eroilor noștri știuți și neștiuți!
Ion Marcel Vela, Președinte PNL Caraş-Severin