0 4 minute 2 ani

„Cine nu a iubit animalele, înseamnă că a trăit degeaba”

Mark Twain

Preşedintele Organizaţiei PNL Caraş-Severin, senatorul Marcel Vela, este, alături de cinci parlamentari liberali, iniţiatorul unui proiect privind accesul animalelor de companie în instituţiile publice şi mijloacele de transport în comun.

„Încep prin a felicita sufletele curate ale românilor și a le mulțumi tuturor celor care cresc, adoptă și îngrijesc animale!

Cei care aleg să viețuiască împreună cu sufletele nobile și sincere ale animalelor, sunt oamenii buni, cu inimă mare, cei care le iubesc și le tratează ca pe nişte adevărați membri de familie.

Animalele de companie, educate și cuminți, sunt acele ființe care sunt capabile de cea mai pură dragoste, chiar dacă nu o pot exprima în cuvinte.

Pentru că și ele așteaptă de la noi puritate, iubire și atașament, suferă enorm atunci când sunt lăsate singure în case, așteptând triste și sechestrate revederea cu stăpânii lor, oamenii care le sunt esența propriului destin.

Dragii mei prieteni cu suflete curate,

Cred că suntem datori moral și uman, măcar pentru dragostea lor infinită, de a le respecta și noi cele cinci drepturi… (1) de a nu suferi de foame și de sete, (2) de a fi ferite de disconfort, (3) de a nu suferi dureri, leziuni şi boli, (4) de a manifesta un comportament firesc și (5) de a nu suferi de frică sau de stres.

Credem că este timpul ca și România să intre în rândul statelor civilizate și din acest punct de vedere, din respect pentru animale şi stăpânii lor, evident respectându-se atât regulile de igienă sanitar-veterinară, cât și drepturile și siguranța tuturor celorlalți oameni.

Pe lângă a le asigura un confort acestor animale, trebuie să rezolvăm de multe ori și o necesitate. Întâlnim o altă situație în viața reală, atunci când stăpânul nu are autoturism personal, iar animalul are nevoie de o urgență medicală. Practic, este imposibil să urce cu el într-un taxi sau un mijloc de transport în comun, deși animalul este vaccinat, cipat, curat și cuminte.

În multe alte state, accesul animalelor de companie, câini și pisici, este permis aproape peste tot. În Spania și Germania există boluri cu apă inclusiv pe străzi, animalele având voie chiar în magazine, restaurante și instituții.

Totodată, confortul animalelor și respectul stăpânilor sunt lucruri respectate și în alte țări, ca Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Slovenia, Suedia și Elveția.

Au fost multe inițiative lăudabile la nivel de administraţii publice locale și județene, așa cum se întâmplă la Consiliul Județean Ilfov, motiv pentru care îl felicit pe președintele Hubert Thuma, dar cu o floare nu se face primăvară. Clar este nevoie de o nouă reglementare, motiv pentru care un proiect de lege în acest sens se impunea în mod firesc.

Așadar, alături de prietenii și colegii mei, cărora le mulțumesc public pentru că suntem inițiatorii acestui pas important, Gheorghe Pecingină, Raluca Turcan, Maria-Gabriela Horga, George Șişcu și George-Cristian Tuţă, am depus împreună proiectul de lege pentru a intra în normalitate și pentru a face o LUME MAI BUNĂ!”, a scris preşedintele liberalilor cărăşeni pe pagina sa de socializare.

Bianca METEŞ