0 3 minute 1 an

În urmă cu un an, în data de 24 februarie, a trecut la cele veşnice, la vârsta de 88 de ani, una dintre personalităţile Banatului, Dr. Ing. Florentin Cârpanu.

El s-a născut în data de 29 ianuarie 1934, în Caransebeş. A învăţat la şcoala primară din oraşul natal, şi tot aici a absolvit Şcoala Medie Tehnică de Industrializare a Lemnului.

A urmat apoi Institutul de Zootehnie şi Medicină Veterinară Arad, obţinând diploma de inginer zootehnist. În anul 1963 a fost numit director al GAS Peciu Nou şi al Hergheliei Pădureni.

În anul 1966 a devenit primul angajat al celebrului Complex de Creştere a Porcilor Beregsău. Printr-o muncă îndârjită, fără orar şi fără odihnă, a finalizat construcţia giganticului Comtim Holding Timişoara. Cel mai mare Combinat de creştere a porcilor din lume era terminat după 12 ani de la demararea lucrărilor (1978), iar directorul său, care a fost în fruntea acestor activităţi, devenea o mare personalitate în agricultura mondială. Comtim – Timişoara gestiona la acea vreme 26 de societăţi, împărţite în patru mari complexe de creştere a porcilor: Beregsău, Birda, Pădureni şi Gătaia, şi trei complexe de îngrăşare pentru taurine, cu un efectiv de 40.000 de capete.

La acestea se adăugau: societatea de construcţii zootehnice şi societatea de transporturi, reţeaua comercială pentru piaţa externă, cu parteneri din state ale fostei URSS, Iugoslavia, Germania, Armata Americană din Europa, şi câteva ţări arabe, reţeaua cu magazine proprii de desfacere din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara cu întreaga Vale a Jiului, precum şi capitala ţării, Bucureşti – toate sub sigla Comtim, care era un brand de ţară. În perioada sa de mare succes, Comtim Holding creştea anual 1,5 milioane de porci şi oferea 15.000 de locuri de muncă.

Vremurile noi şi mersul lucrurilor după Revoluţie l-au determinat pe fostul mare director al Comtim Holding Timişoara să se pensioneze „la cerere”, la vârsta de 60 de ani, în 1994. În 1995 a înfiinţat la Caransebeş firma Agrobanat, la a cărei conducere s-a aflat până în anul 2008, când a predat afacerea copiilor.

Florentin Cârpanu a fost primul prefect al județului Timiş, în perioada anilor 1990-1991, iar în 1995, Universitatea de Științe Agricole și Medicină a Banatului Timișoara i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. De asemenea, în anul 2010, i s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş”.

În ultimul timp, bolnav, Florentin Cârpanu se retrăsese din viaţa publică.

Bianca METEŞ