0 6 minute 11 luni

Spre finalul ședinței de Consiliu local de la sfârșitul săptămânii trecute, Sorin Pușcaș, administrator și director al SC Transal Urbis SRL Caransebeș, și Silviu Neghină, director tehnic al societății, le-au prezentat aleșilor municipali situația în care se găsește operatorul de salubritate al orașului ca urmare a ultimelor modificări legislative făcute de guvern.

Sorin Pușcaș le-a amintit consilierilor că în luna decembrie a anului trecut a fost adoptat, după multe discuții, un nou tarif pentru colectarea deșeurilor și luarea unor măsuri pentru eficientizarea societății, măsuri pe care conducerea Transal Urbis le-a și pus în practică. A fost vorba despre restructurări ale personalului TESA, la ora actuală din 30 rămânând 17, de asemenea reducându-se cu 23 la sută numărul de ore suplimentare și crescând cu 1.073 numărul de abonați.

„Pe lângă toate acestea am redus și cantitatea de deșeuri transportate la Deponeul de la Lupac, cu 14 la sută. Prin toate aceste măsuri, am realizat o economie de aproximativ 811.000 de lei. Ca urmare, am avut în fiecare din cele nouă luni ale anului balanță pozitivă, dovadă este balanța la șase luni, unde se vede că suntem pe creștere. Totodată, am achitat din acea datorie la ANAF un milion de lei, ceea ce este o sumă considerabilă, având rate care au oscilat de la 80.000, la 85.000 de lei, deoarece acolo cresc dobânzile, debitul principal fiind în fiecare lună același, respectiv 66.000 de lei. În total am plătit 13 rate și au mai rămas 3.700.000 de lei, din care 2.800.000 de lei debit principal și 900.000 de lei dobânzi. Așadar, după opt ani suntem pe plus pe cele nouă luni din 2023, în schimb a apărut o problemă. E vorba despre Hotărârea de Guvern Nr. 900 din 28 septembrie, prin care salariul minim a fost majorat de la 3.000, la 3.300 de lei. Vreau să vă spun că, din 87 de angajați la Transal Urbis, 61 de persoane au salariul minim, iar asta înseamnă, pentru noi, un efort financiar foarte mare. Tocmai de aceea, vin la dumneavoastră cu rugămintea ca, dacă sunteți de acord, să ne sprijiniți în majorarea tarifului pentru măturatul stradal, în care sunt angrenați 35 din cei 61 de angajați care au salariul minim, pentru că altfel iarăși vom intra în blocaj și ne vom trezi cu un Transal care intră pe pierderi, și eu nu vreau asta”, a spus Sorin Pușcaș.

Impactul – a mai adăugat directorul societății – este undeva la 25.000 de lei lunar, bani pe care nu are de unde să-i mai scoată.

Când a avenit vorba de achiziționarea de utilaje, Sorin Pușcaș a explicat că este delicat să discute despre așa ceva, chiar dacă sunt cheltuieli mari cu utilajele, unele aflate din 2008 în exploatare, iar în leasing nu se pot cumpăra, datorită balanței financiare negative din ultimii opt ani. În aceste condiții, singura care ar putea să ajute ar fi Primăria Caransebeș, care să achiziționeze acele utilaje, după care să le dea în folosință societăţii Transal.

Situația acesteia este îngreunată și de faptul că, pentru o tonă de gunoi, la Deponeul de la Lupac suma nu s-a redus, a rămas tot 323 de lei, iar tona de deșeuri nesortate costă peste 480 de lei.

Sorin Pușcaș a mai spus că ultima majorare a tarifului pentru măturatul stradal s-a făcut în luna ianuarie 2021, iar de atunci salariul minim a mai crescut.

Primarul Felix Borcean a precizat că administrația se gândește să declare insolvența acestei societăți, însă, în acest caz, un administrator ar lua câteva măsuri, printre care reduceri de personal și sistarea temporară a plăților către ANAF, până la revenirea pe linia de plutire a Transal Urbis, sens în care, în viitorul apropiat, reprezentanții Primăriei vor merge la Timișoara, unde vor discuta la Administrația Fiscală despre acea datorie și despre o eventuală reeșalonare, pentru că plata acelor penalități este neperformantă.

În momentul în care discuțiile au ajuns la sumele pe care Transal Urbis le are de încasat, Sorin Pușcaș a spus că datornicii cei mai mari sunt asociațiile de proprietari, dintre care un grup de 15, la care administrator este un angajat al Primăriei, au restanțe de 150.000 de lei, și Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, care are de dat 80.000 de lei, sumă cu care managerul acestuia, Adrian Dumbravă, prezent la ședință, nu a fost de acord.

Până la final nu s-a ajuns la un numitor comun, însă vorbele consilierului Dragoș Curelea sunt poate cel mai aproape de o concluzie a acestor discuții: „Ori se duc în cap, ori mergem cu ei mai departe. Sau iar ne trezim cu câteva mii de tone de gunoi pe la Kaufland”.

Sonia BERGER