0 3 minute o lună

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a început, recent, colaborarea cu Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași, în vederea restaurării statuii Împărătesei Sisi a Austriei, aflată în patrimoniul instituției caransebeșene de cultură.
Conform declarațiilor managerului interimar Diana Țîrdea, există 126 de piese în tezaurul muzeului care aparțin monumentului Împărătesei Sisi, una dintre cele cinci statui în mărime naturală din lume.
„Domnul Mihai Spiridon, restaurator în cadrul Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași, a început procesul de restaurare a statuii. În prezent efectuează o curățare preliminară, pentru a elimina murdăria și depunerile de pe suprafața celor 126 de piese, după care urmează o curățare profundă, cu tehnici mai avansate, care necesită foarte multă atenție, pentru a nu deteriora structura marmurei și a păstra patina originală. Pentru că statuia a fost deteriorată în momentul găsirii, având capul și un braț rupte, se va trece la refacerea formelor lipsă sau deteriorate, cu ajutorul unor materiale compatibile, în așa fel încât să fie ușor de recunoscut, pentru a păstra integritatea istorică”, a declarat managerul interimar Diana Țîrdea.
Astfel, singurul monument din România care o prezintă de împărăteasa Austriei, în mărime naturală, prinde contur la 110 ani de când a fost realizat. Statuia s-a bucurat doar o scurtă perioadă de timp de admirație în Caransebeșul Primului Război Mondial. De atunci nu s-a mai știut nimic de ea până în anul 2000, când Episcopia Caransebeșului a săpat fundațiile Bisericuței de Lemn din zona Centrală, astăzi curtea Seminarului Teologic Ioan Popasu, monumentul fiind găsit găsit fragmentat și adus la muzeu.(Foto: Muzeul Caransebeș)
Sonia BERGER