0 11 minute 2 ani

La sfârşitul şedinţei de miercuri, 27 iulie, a legislativului local, primarul Felix Borcean i-a informat pe consilierii caransebeşeni despre raportul pe care l-a primit de la Direcţia de Strategii, Proiecte, Programe, legat de Spitalul Modular, mai precis despre oportunitatea continuării sau nu a acestui proiect.

Raportul arată că, având în vedere proiectul „Creşterea capacităţii administrative şi de reacţie în situaţia de urgenţă generată de COVID-19 în Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş”, propus spre finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, dotarea cu echipament, aparatură medicală necesară pentru asigurarea răspunsului în timp util şi eficient a spitalului în criza sanitară COVID-19, şi în contextul creşterii preţurilor pe diverse componente de preţ, valoarea totală a proiectului a crescut cu aproximativ 8,8 milioane de lei, de la 14,7 milioane de lei, conform contractului de finanţare 634/15.10.2021, la valoarea de 23,6 milioane de lei.

„Urmare a solicitării unui punct de vedere legat de încheierea unui act adiţional la contractul de finanţare având ca obiectiv majorarea valorii eligibile, ni s-a comunicat faptul că Ordonanţa indicată de dv. se referă la ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cazul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. Având în vedere că proiectul dv. nu a fost întocmit în conformitate cu prevederile HG 907/2016 şi nu conţine un deviz general pe care să-l puteţi actualiza, vă sunt aplicabile prevederile art. 12 şi următoarele”, se mai arată în respectivul raport.

Mai simplu spus, a explicat Felix Borcean, cei care au trimis acest răspuns nu finanţează acele cheltuieli actualizate. De asemenea, conform punctului de vedere enunţat de firma de consultanţă şi management de proiect SC Frontier Management Consulting SRL, trebuie întocmite documentele şi parcurse etapele menţionate în cuprinsul art. 10 din OUG 64, respectiv mai mulţi paşi.

„Ideea este că trebuie să ne hotărâm dacă continuăm acest proiect sau îl abandonăm. Pentru ca discuţia să fie foarte transparentă, şi eu am cerut nişte detalii, cât ne-a costat pe noi, Primăria, din bugetul local, acest proiect până în momentul de faţă, o sumă pe care am pierde-o în condiţiile în care nu am continua proiectul, şi este vorba despre 200.000 de lei, bani care au fost folosiţi pentru întocmirea studiilor, a documentaţiilor. Dacă ar fi să continuăm proiectul, ne-ar mai costa aproximativ 9 milioane de lei, în condiţiile în care valoarea iniţială era de 14 milioane de lei, ajungem deci la 23,7 milioane de lei. E o discuţie pe care am considerat că trebuie s-o avem cu toţii aici, foarte transparent, cu opinii pro şi contra. De exemplu, eu sunt pentru a înceta proiectul. Florin Bogdea, dl city-manager, este pentru continuarea lui”, a spus Felix Borcean.

Primarul municipiului a mai precizat că s-a discutat chiar despre desfiinţarea Spitalului Bora şi, în condiţiile în care s-ar realiza proiectul, mutarea lui în Spitalul Modular.

Managerul Spitalului Municipal de Urgenţă, Adrian Dumbravă, prezent şi el în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei, a spus că, din punctul lui de vedere, orice proiect care se realizează e un lucru bun. „Preţul despre care se vorbeşte este valabil astăzi. S-ar putea ca el să crească în următorul an. Însă, fără doar şi poate, Spitalul Modular ar fi util. Eu am vorbit cu dl Bogdea şi strategia era ca, imediat ce se termină starea de alertă, pandemia, secţiile de la Bora să fie transferate în Spitalul Modular, şi atunci pentru toţi ar fi o cheltuială mult mai mică. În momentul ăsta, pun şi altfel problema, cu 8 sau 9 milioane de lei am putea reabilita clădirea Spitalului Bora sau putem face o altă construcţie. Aici e vorba de decizie şi de asumare. Eu v-am spus din punct de vedere tehnic cum văd lucrurile. Şi, în plus, absorbţia a 14 milioane de lei, care-ţi vin de la Uniunea Europeană, în aparatură şi în instalaţii, e un lucru mare”, a precizat Adrian Dumbravă.

Florin Bogdea a intervenit, spunând că orice proiect, mai ales unul pe care consilierii locali au hotărât să-l realizeze, este foarte bine dacă va fi dus la bun sfârşit. „E clar că acest Spital Modular va avea utilitate. Poate mutarea secţiilor de la Spitalul Bora, sau ideea pe care am discutat-o tot timpul, în sensul că acest Spital Modular va avea o legătură foarte clară cu partea de Urgenţă şi ATI, şi să facem totul la etajul întâi al spitalului, era un lucru bun, care era un plus pentru întreg spitalul, plus acele echipamente medicale de care dispuneam în cadrul spitalului, sunt un plus. Vreau să vă spun că eu nu sunt de acord cu această hârtie venită de la Ministerul Dezvoltării, mai ales că am discutat şi cu consultanţii, şi cei de la minister s-au spălat oarecum pe mâini, cum că n-ar fi eligibile cele 8 milioane. Vreau să vă citesc Ordonanţa 64 din 9 mai 2022, care, la articolul 9, alineatul 3, zice foarte clar: «Rezerva de implementare pentru echilibrarea contractelor se constituie iniţial în procent de până la 23 la sută din valoarea existentă». Dacă vă uitaţi bine, această creştere este undeva la 25 la sută, şi nu vă uitaţi la suma totală de 23 de milioane de lei, pentru că acea sumă prezintă şi acele lucrări neeligibile, fiindcă a fost prost gândit. Acelea sunt în valoare de vreo 3 milioane, şi oricum le plăteam noi. Eu am zis să facem Hotărârea de consiliu pe 23 de milioane, ca să avem o imagine totală a proiectului. De aceea sunt 23 de milioane de lei. Practic, creşterea este de la 14 milioane, la aproape 20 de milioane. Diferenţa sunt acele lucrări neeligibile, pe care efectiv tot le plăteam în cadrul acestui Spital Modular. Discutând şi cu consultanţa, ne-am gândit să facem o adresă mai justificată pe Ordonanţa 64, şi să vedem ce răspuns o să primim de la cei de la minister referitor la returnarea banilor şi poate, până la urmă, să nu plătim decât o diferenţă mică, neeligibilă, din acest proiect”, a mai spus city-managerul municipiului.

Florin Bogdea a adăugat că, într-adevăr, vor exista lucrări neeligibile, pe care, până la urmă, Consiliul local trebuie să şi le asume, dar nu vor fi în valoare de 8 milioane de lei. Acest aspect, însă, va fi clarificat în luna august, când vor fi pregătite adresele respective, pentru a avea o situaţie mai clară referitoare la acest proiect.

„Bineînţeles, Consiliul local este cel care hotărăşte până la urmă, dar proiectul a mers, totuşi, foarte bine până în prezent. Nu suntem noi vinovaţi că s-au mărit preţurile peste tot. Iar greşeala iniţială făcută la acest proiect a fost că s-a formulat «furnizare de Spital Modular», nu «construcţie de Spital Modular», fiindcă dacă era «construcţie de Spital Modular» lucrurile erau mult mai clare, fiindcă aveai fundaţie… Ei au gândit-o «furnizare» tocmai pentru că s-au gândit că e vorba despre nişte module, se pun într-un loc, dar nu se pun chiar aşa, îţi trebuie studiu de fezabilitate, trebuie să faci nişte fundaţii…”, a mai spus Florin Bogdea.

Concluzia enunţată de city-managerul municipiului a fost aceea că, dacă ministerul va răspunde ferm că se va primi suma majorată cu 23 la sută, conform Ordonanţei de Guvern, lucrurile s-ar simplifica.

După şedinţă, în cadrul unei conferinţe de presă, Felix Borcean a mai făcut câteva precizări vizavi de poziţia exprimată în plen.

„Eu sunt cel care trebuie să ia această decizie. Am dezbătut în Consiliul local, pentru că mi s-a părut normal să fie transparentă această discuţie despre Spitalul Modular pe care tot eu mi l-am dorit, şi nici acum nu am renunţat complet la idee, dar decizia trebuie să fie ori da, ori ba! În momentul acesta, la un studiu superficial, recunosc, al problemei, aş fi tentat să spun că nu ar mai fi oportună continuarea acestui proiect! Eu pot să vin şi cu opinii pro, şi cu opinii contra. Am argumentat în numeroase rânduri în favoarea acestui proiect, dar era acel moment când Spitalul Modular era aproape în totalitate finanţat cu bani externi, fie din proiecte europene, fie din fonduri guvernamentale. Dacă vorbim de această sumă, eu, ca ordonator principal de credite, mă gândesc ce înseamnă suma aceasta, de aproape 9 milioane de lei, ce pot eu face cu aceşti bani în Caransebeş, ce înseamnă ei pentru bugetul local, şi atunci evident că am semne de îndoială în privinţa continuării acestui proiect. Sigur că, pe de altă parte, putem să ne gândim şi la faptul că putem primi bani şi din altă parte, nu doar din bugetul propriu. Dacă se va găsi o astfel de soluţie, atunci, sigur, rămân în continuare partizanul acestui proiect”, a mai spus Felix Borcean.

Adrian CRÂNGANU