0 4 minute 3 ani

Potrivit ordinelor în vigoare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin, prin personalul operativ din cadrul subunităților de intervenție desfășoară, începând de sâmbătă, 9 octombrie, verificări pe linia prevenirii și stingerii incendiilor (PSI) la nivelul secțiilor ATI – Covid-19 de la Spitalul Județean de Urgență Reșița, respectiv Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș.

Conform unui comunicat al Compartimentului Informare şi Relaţii Publice al ISU „Semenic”, pe timpul acestor verificări, efectuate din trei în trei ore, se urmărește respectarea în mod permanent a regulilor specifice pe linie de PSI și menținerea în parametri a nivelului concentrației de oxigen. De asemenea, prin personalul de specialitate din cadrul Inspecției de Prevenire a unităţii, au fost desfășurate două controale la secțiile ATI-Covid-19 din județ.

În urma acestor controale, la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş s-au constatat deficiențe privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, în sensul că nu au fost începute demersurile privind constituirea Serviciului Privat pentru Situații de Urgență, altele au privit existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, respectiv instalație de hidranți de incendiu interiori nefuncțională – hidranții sunt neechipați, nu sunt verificați periodic, iar apa nu are presiune suficientă. În ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de intervenţie pentru stingerea unui eventual incendiu de către serviciile pentru situaţii de urgenţă, s-a constatat că accesul Autospecialei de Intervenție și Salvare de la Înălțime – AISI, la una dintre fațade, nu este posibil din cauza unor copaci și a unor materiale de construcții depozitate.

În ceea ce priveşte funcționarea din punct de vedere al securității la incendiu, în cazul spitalului din Caransebeş s-a constatat că acesta nu a solicitat această autorizație. Referitor la nivelul oxigenului, au fost înregistrate valori ale concentrației de oxigen peste nivelul admis de 23,5% din volumul de aer.

La capitolul nereguli cu caracter tehnic pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă,  controalele au scos la iveală exploatarea instalațiilor electrice cu improvizații, respectiv cabluri suspendate, becuri suspendate de conductori electrici, precum şi conductori electrici neizolați în doze de legătură fără capac. În comunicat se mai arată că, în ceea ce priveşte  nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis și privind fumatul, la spitalul caransebeşean nu a fost prezentată decizia emisă de conducătorul instituției prin care să fie reglementate condițiile de utilizare a focului deschis și a fumatului.

În urma acestor verificări, Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş a primit patru avertismente și o amendă în cuantum de 500 de lei, se mai arată în comunicatul de presă.

Mădălina DOMAN