Caransebes.ro -Pretul lemnului ar putea creste si populatia sa ramana fara lemn de foc Caransebes.ro -Pretul lemnului ar putea creste si populatia sa ramana fara lemn de foc

Pretul lemnului ar putea creste si populatia sa ramana fara lemn de foc

25 Mai 2018

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva atrage atentia asupra unui posibil blocaj pe piata lemnului, inclusiv posibile riscuri în asigurarea lemnelor de foc pentru populatie, datorita aplicarii articolului 59 din Codul Silvic, cu modificarile ulterioare.

Prin aceste modificari, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva trebuie sa efectueze lucrari silvice de îngrijire a padurilor în regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestari servicii, la o cota majorata, din care ar rezulta un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din padurile proprietatea publica a statului, aflate în administrare.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a pregatit alinierea la noile modificari legislative si a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrari silvice efectuate prin mijloace proprii si cu 632% prin intermediul prestarii de servicii. Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piata din padurile proprietate publica a statului, administrate de Romsilva, a scazut în primele patru luni ale anului cu 150 de mii de metri cubi fata de perioada similara a anului trecut. De asemenea, volumul oferit prin licitatii publice firmelor atestate în exploatari forestiere a scazut cu 22%.

Pana în prezent, Romsilva a organizat proceduri de achizitie publica pentru prestari de servicii pentru lucrari silvice din care ar rezulta un volum de 2,5 milioane de metri cubi, iar în urma licitatiilor în sistemul de achizitii publice s-a reusit achizitia de servicii de exploatare pentru un volum de 1,2 milioane de metri cubi.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva apreciaza ca în lipsa unor masuri legislative imediate, în padurile proprietate publica a statului ar putea ramane neexploatat, pana la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurarii masei lemnoase necesare pentru încalzirea populatiei si a industriei de prelucrare a lemnului. De asemenea, prin scaderea volumului de masa lemnoasa pus pe piata, pot interveni majorari de preturi, datorita cererii mari si a ofertei scazute.

Un alt efect negativ va fi acela ca nu vor putea fi efectuate lucrarile de îngrijire conform planurilor anuale prevazute în amenajamentele silvice, ce are putea conduce la degradarea padurilor, diminuarea speciilor valoroase în padurile de stat, deprecierea lemnului provenit din doboraturi de vant si extinderea bolilor si daunatorilor în padurile din jur.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva considera ca este nevoie de o masura urgenta în sensul renuntarii la obligativitatea efectuarii lucrarilor silvice doar prin forte proprii sau prin prestari silvice care ar putea preîntampina aceste posibile riscuri, cu consecinte asupra pietei lemnului si a starii de sanatate a padurilor proprietate publica a statului administrate de Regie.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administreaza 3,14 milioane de hectare de padure proprietate publica a statului, adica 48% din totalul fondului forestier national.

 

           

Etichetat cu
Yam Yam
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
Top