Caransebes .ro-Codul penal va fi modificat Caransebes .ro-Codul penal va fi modificat foto : Caransebes .ro

Codul penal va fi modificat. Conducerea unui tractor fara permis de conducere se pedepseste, la fel si consumul de alcool si alte substante, dupa producerea unui eveniment rutier

15 Noiembrie 2017

Guvernul a adoptat, astazi, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, a Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedura Penala, precum si a altor acte normative.

Proiectul de lege este elaborat de Ministerul Justitiei si are în vedere modificarea si completarea legislatiei penale si procesual-penale pentru punerea acesteia în acord cu prevederile Constitutiei, asa cum au fost acestea interpretate prin treisprezece decizii ale Curtii Constitutionale.De asemenea, sunt propuse interventii punctuale asupra Legii nr. 682/2002 privind protectia martorilor, Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator si a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Principalele reglementari din legislatia penala si procesual-penala cu privire la care sunt propuse modificari sunt cele referitoare la modul de aplicare a legii penale mai favorabile, momentul pana la care poate interveni împacarea partilor în procesul penal, recuzarea procurorilor, definitia infractiunii continuate, unele dintre infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, reglementarea cazurilor de nulitate absoluta, revizuirea hotararilor judecatoresti definitive, reglementarea vizitei intime în cazul persoanelor private de libertate.Astfel, de exemplu, în Codul penal, la capitolul - ”Infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice” - este incriminata si fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, neînmatriculat sau neînregistrat sau cu numar fals de înmatriculare sau înregistrare. De asemenea, conducerea unui tractor agricol sau forestier, fara permis de conducere, se pedepseste cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Totodata, se propune introducerea unei noi infractiuni – este vorba de consumul de alcool sau de alte substante - ulterior producerii unui accident de circulatie. Astfel, fapta conducatorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substante psihoactive, dupa producerea unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pana la recoltarea probelor biologice, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda. Daca persoana aflata în una din situatiile de mai sus efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase ori se afla în procesul de instruire practica a unor persoane pentru obtinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Nu constituie infractiune consumul de substante psihoactive, dupa producerea accidentului de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane si pana la recoltarea probelor biologice, daca acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sanatate sau de vatamarea corporala a conducatorului auto.

În ceea ce priveste Codul de procedura penala se propun modificari care vor fi în concordanta cu prevederile a opt decizii ale Curtii Constitutionale.De exemplu, se propune o reglementare distincta a procedurii recuzarii procurorului cand aceasta intervine în faza de urmarire penala de cea care intervine în fata judecatorului de drepturi si libertati, judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si adoptare Parlamentului.

Etichetat cu
Yam Yam
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
Top